Schande! Westerse fabrikanten rippen Chinezen

Je kunt potverdrie als hardwerkende Chinese designer geen auto ontwerpen of de westerse piranhas duiken er bovenop, trekken hem uit elkaar, en kopiëren naar hartelust elementen voor in hun eigen bouwsels. We voelen de pijn van fabrikanten als Zotye.

Zotye International Automobile Trading Co., Ltd. (kortweg: Zotye) is een pionier, en al meer dan 10 jaar actief op de grootste automarkt ter wereld, China. De fabrikant heeft een uitdijend modellenaanbod, met sedans, crossovers en SUV's. Deze zijn voorzien van de modernste viercilindermotoren met turbotechnologie, en fleuren met hun ongeëvenaarde rijgedrag het leven van de middenklasse-Chinees elke dag op. Maar waar hardwerkende engineers en designers bloed, zweet en tranen in originele creaties stoppen, daar zijn altijd de luie profiteurs, de volgevreten duiven, die gratis een graantje mee willen pikken van andermans succes en harde werk.

U wilt bewijzen? De Volkswagen Tiguan, Audi Q5, Maserati Levante, de Range Rover Evoque, Audi A6, allemaal stelen ze schaamteloos elementen uit  het design van Zotye. Het ergste is dat ondertussen westerse fabrikanten de eerlijke hardwerkende Chinees gewoon met dezelfde argumenten bestoken. Daar verwijt de pot de ketel even dat hij zwart ziet, en geheel onterecht ook. Kijk maar eens naar onderstaande Landwind X7, waar Range Rover zijn Evoque in meent te zien. Zeg nou zelf, dat lijkt toch in de verste verte niet op elkaar?

Maar terug naar de Zotye SR8, de mooie Crossover die eerder onder de naam T700 door het leven ging. Ons is ter ore gekomen dat een Duitse partij met de naam Porsche het design van de SR8 heeft gekloond, een serieuze zaak. Deze Macan, vernoemd naar een Indonesische tijger, lijkt inderdaad zo bij Zotye van de tekentafel te zijn gesprongen. De buitenlijnen, de middenconsole, zelfs het klokje werden gekopieërd. Pronken met andermans veren heet dat.

Hoog tijd dat er eens iemand in actie komt. Tot die tijd: koopt Chinese waar. Ni hao!