Open pijpen: een ode aan de achtcilinder in lijn

Maken ze niet meer. Achtcilinders in lijn. Toch een set-up die zijdezacht draait. Zachter dan andere set-ups van nature zijn. Die hebben dan weer minder last van een klapperende krukas, waar vanwege de lengte meer torsiekrachten in optreden.

De lastig te beteugelen torsiekrachten waren samen met de lengte van neuzen om ze in te huizen belangrijke redenen waarom achtvoudig recht verdween. Wel met een glorieus eind. In duplo zelfs. Voorin de Mercedes W196R racers domineerde de set-up de Formule 1 in 1954 en 1955, het jaar waarin Fangio en Moss met hun W196s als nummer 1 en 2 eindigden. De circa 257 pk leverende 2497 cc achtcilinders met desmodromische klepbediening, geholpen door mechanische directe brandstofinjectietechniek uit de Messerschmitt Me109 DB601 motor, lieten nog even zien dat langgerekt kon werken.

En niet alleen in de Formule 1. Vergroot tot 2982 cc om 310 pk te leveren, domineerde de rechte acht in een Mercedes 300 SLR de 1955 World Sportscar serie. Het bloedige ongeluk van Pierre Levegh in een 300 SLR tijdens de 24 uur van Le Mans in dat jaar maakte een abrupt einde aan de racecarrière van dit opvallende motortype. Een ontwerp dat bij Mercedes ook al bloedig was begonnen in de Eerste Wereldoorlog. De hier aan deelnemende achtcilinder Mercedes-Daimler D.IV vliegtuigmotoren met een inhoud van bijna twintig liter hadden het echter nog niet. Dus keken Duitse aces als ze niet roteerden meestal over rechte Mercedes zescilinders heen.

Pas in de meer exotische auto's van de twintiger en dertiger jaren nadien kreeg het rechte in achtvoud zowel aanzien als eerbied. Aanzien zoals voorin Deusenberg J modellen of Isotta Frachini Typo 8s. Eerbied, zeg maar gerust respect, in roodtinten van bijvoorbeeld Alfa en Maserati 8C's, en in immer artistieke Bugatti's.

Na de Tweede Wereldoorlog bleef eigenlijk alleen Rolls Royce ze prettig vinden. In best grote aantallen zelfs. Maar niet voor sjiek. De nog door Bentley ontworpen 5675 cc B80 en 6516 cc B81 motoren (.pdf) deden het voornamelijk in uniform. Wel krijgen sommige uitgediende b.d. exemplaren soms een nieuw leven in iets met een wat elegantere smoel dan bijvoorbeeld een Alvis Saladin. Zoals bij vintageracinggreen.com, waar de achtlingen zich bovendien meer Bentley dan Rolls voelen. Gevoed door vier dikke SU's laten ze ook méér voelen.