'F1 wil aantal teams beperken tot tien'

Slechts nieuws voor de heer Andretti: de commerciële overlords van de Formule 1 willen de deur voor extra teams definitief dicht gaan trekken. In de nieuwe Concorde Agreement zou ene limiet van precies tien teams gaan komen. 

'F1 wil aantal teams beperken tot tien'

Sinds de overname door Liberty Media in 2017 is de Formule 1 effectief een besloten clubje geworden. De tien bestaande teams werden vanaf dat moment namelijk opgenomen in een Amerikaans franchisemodel, waarbij de teams niet alleen deelnemers, maar een integraal onderdeel van de sport zijn.

Het model is erop gericht niet alleen de sport, maar ook de teams winstgevend te maken. Om dit te laten werken is er stabiliteit nodig. Een extra team draagt daar uiteraard niet aan bij.

Deur stijf dicht

Volgens gerenommeerde F1-journalist Joe Saward neemt Formula One Management samen met de teams maatregelen om het franchisemodel in stand te houden. De nieuwe Concorde Agreement die in 2026 gesloten zal moeten worden zal namelijk een clausule bevatten die het aantal teams beperkt tot precies tien.

Daarmee zal voorkomen worden dat nieuwkomers met hulp van de FIA aanspraak proberen te maken op een plekje op de grid. De enige manier om zich bij de sport te voegen zal de aankoop van een van de bestaande tien teams zijn. Zo blijft de deur naar het clubje feitelijk stijf dicht. Zelfs het op de baan waardeloze Alpine is immers al 900 miljoen dollar waard.

Bye, Michael

De plannen hebben uiteraard een duidelijk doelwit: Andretti Global. Het F1-project van Michael en Mario loopt al sinds 2021, en kreeg recent de officiële goedkeuring van de FIA. Ondanks een afwijzing door de FOM werkt het team nog onverstoord door. Een nieuwe faciliteit in Silverstone en plannen voor F2 rn F3 teams zouden de F1 ervan moeten overtuigen dat Andretti bloedserieus is.

De aanpassing aan de Concorde Agreement zou echter zomaar kunnen betekenen dat al dat werk voor niets geweest is. Mr. Andretti zou er dus goed aan doen om even een paar belletjes te doen richting het hoofdkantoor van een bepaalde Franse autofabrikant.

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press