'Teams ondersteunen nieuw puntensysteem voor Formule 1'

Voor het eerst sinds 2010 denkt de Formule 1 er weer aan om de puntentelling te herzien. Het plan kan rekenen op de (voorlopige) steun van meerdere teams. 

'Teams ondersteunen nieuw puntensysteem voor Formule 1'

We hebben het maar al te vaak over pole positions, podiums, overwinningen en titels, maar voor een groot deel van de grid is het scoren van een simpele punt al een enorme prestatie. De helft van de gestarte coureurs zullen immers gegarandeerd met nul op het rekest het circuit verlaten.

Althans, dat is wat we inmiddels gewend zijn. Sinds 2010 wordt de top 10 meegerekend voor de punten, en sinds 2017 zijn staan er twintig auto's op de grid. Als het aan Formula One Management ligt gaat er bij dat eerste feitje echter verandering in komen. In een poging meer gevechten los te weken in het middenveld heeft de organisatie een nieuwe puntentelling voorgesteld.

Top twaalf

De nieuwe puntentelling houdt de scores vooraan hetzelfde, maar telt langzamer terug zodat niet de top 10, maar de top 12 punten mee kan krijgen.

Zo moet de ijzeren greep die de 'Big Five' van Red Bull, Ferrari, McLaren, Aston Martin en Mercedes op de punten hebben verzwakt gaan worden. Als er geen uitvallers zijn en Lance Stroll wakker is heeft immers geen enkel ander team aanspraak op de felbegeerde cijfertjes. Het systeem moet volgend jaar al ingevoerd gaan worden.

Bijna voldoende

De plannen van de FOM kunnen nu al op de nodige steun rekenen binnen de paddock. Fred Vasseur (Ferrari), Christian Horner (Red Bull), Ayoa Komatsu (Haas) en Laurent Mekies (VCARB) hebben zich al positief uitgesproken over het voorstel.

Dat is al bijna voldoende om het plan goed te laten keuren. De FOM heeft namelijk een 'simpele meerderheid' van vijf teams plus de FIA nodig om het plan te laten slagen.

Als het voorstel aangenomen wordt zal het de zesde keer worden dat het aantal posities voor de punten aangepast wordt. De Formule 1 deelde aanvankelijk alleen punten uit aan de top vijf.

Vanaf 1960 werd ook P6 meegeteld. Dat duurde tot 2003, toen het systeem uitgebreid werd tot de top 8. In het passende jaar 2010 schoof de teller op naar 10.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool