Formule 1 wil nog veel meer Sprintraces: 'Waarom niet?'

Een seizoen met 48 races? Volgens F1-opperhoofd Stefano Domenicali moet dat geen enkel probleem zijn. Meer Sprintweekenden is alleen maar beter voor de sport. 

Formule 1 wil nog veel meer Sprintraces: 'Waarom niet?'

Het is inmiddels al drie jaar geleden dat de Formule 1 begon te sleutelen aan het traditionele Grand Prix-weekend. In het al zo rumoerige seizoen van 2021 werd het controversiële en verwarrend Sprint-Qualifying formate geïntroduceerd.

Sindsdien zijn er dertien van deze verkorte extra races verreden, waarvan acht gewonnen werden door Max Verstappen. De sprints die voor de gehoopte keiharde gevechten en sensatie gezorgd hebben zijn echter nog altijd op één hand te tellen. Vaak was de race niet alleen saai, maar gaf het ook meteen een voorspelling voor het verloop van de Grand Prix.

Méér actie

De meest recente Sprint op het circuit van Shanghai kan wel tot een van de betere gerekend worden. Dat was uiteraard meteen reden voor F1 CEO Stefano Domenicali om de voordelen van het format nog een keer naar voren te halen. Het feit dat er op elke dag van een sprint-weekend een belangrijke sessie is kan volgens de Italiaan niet uitgevlakt worden. Er moet immers ten alle tijden actie op de baan zijn:

"We hadden tijdens de sprint kwalificatie in ongelooflijke omstandigheden een hoop runs. Dat herinnert ons eraan dat we de plicht hebben om er zeker van te zijn dat er elke dag wat actie is op de baan, om de fans te respecteren die hier komen, want we willen lol hebben."

"Wat ik wil bespreken in de F1 Commission - we moeten elke mogelijkheid van een situatie zoals we in Japan hadden waarbij auto's niet reden vermijden. Dit is niet goed voor de mensen die ons komen zien, om de coureurs te zien. lk weet zeker dat de teams dat zullen begrijpen. Dus we moeten oplossingen vinden."

Agressieve utibreiding

Het succesvolle weekend in China heeft Domenicali aangemoedigd de uitbreiding van het aantal sprintraces opnieuw naar voren te halen. Het aantal ging in 2022 al van drie naar zes, maar plannen om door te stoten naar negen werden steeds afgehouden. Stefano zet er nu maximaal op in om daar verandering in te brengen. Het aantal Sprints zal de komende jaren dus alleen maar toe gaan nemen:

"Waarom niet? Waarom niet? Ik zou zeggen dat dit geweldig is want het houdt er elke dag de spanning op. Dit is iets dat we zullen bespreken in de toekomst. Laten we kijken hoe het gaat dit jaar met de Sprint zoals we die nu hebben. Maar dat is zeker een discussiepunt."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool