Na in 1908 de massa in een Ford Model T te hebben gezet, maakte Ford in 1932 ook de V8 bereikbaar voor de gewone man. In dat jaar kreeg het A-Ford aflossende nieuwe Model 18 twee motor-opties. Een 201 kuubinch (ci) viercilinder. Of je lapte $50 extra en je kreeg er vier cilinders bij. De Amerikaanse massa dokte $50, en bleef vier extra koesteren.
Deze eerste 221 ci (3622 cc) metende gietijzeren V8 was een eenvoudige zijklepper. Met een onderin draaiende nokkenas werden de kleppen met een korte overbrenging langs het cilinderblok aangedreven. In die tijd een vrij gebruikelijke configuratie. Vanwege de klepconfiguratie in het clinderblok zelf zijn geen 'hoge' clinderkoppen nodig. Wat ook deze V8 de bijnaam 'flathead' opleverde. Inmiddels respectvol met hoofdletter. Ondanks het kapitale, trapte de V8 bescheiden af. Op een enkele carburateur en een tamme compressie (verhouding: 5.5:1) leverde de basismotor 65 pk bij 3400 tpm. De maximale sleurkracht van 176 Nm kwam bij een lome 1250 tpm vrij.
Dit kracht zonder moeite werd het typische kenmerk van Amerikaanse V8's. Het land vond de V8 niet uit, dat deed de Fransoos Léon Levavasseur, maar ging er wel in grossieren. Wat tot een blijvende verslaving leidde.
Die eerste fix van Ford was daarbij een lang leven beschoren. De V8 bleef met een oplopende cilinderinhoud tot 1953 in productie voor de Amerikaanse markt van personenauto's, pick-ups en vrachtwagens. Elders bleef het nog langer een krachtbron. Na in WOII als 3.9 liter met 95 pk talloze geallieerde militaire voertuigen te hebben aangedreven, faseerde het Franse leger hun naoorloogse SUMB MH600 serie vrachtwagens met Ford licentie Flatheads van Simca pas in de negentiger jaren uit.
Toen waren de meeste overlevende plathoofdigen al lang aan een nieuw leven begonnen. Veelal een meer vermogend leven. De krachtigste originelen haalden 154 pk uit hun naar 336.7 ci (5.5 liter) inhoud gestegen blokken, maar dit werd hooguit een begin om op te voeren. Wel wonen talloze Flatheads in iets dat nog lijkt op hun oorspronkelijke '32 behuizing. Waarin ze nu meer van zich laten horen.