Open Pijpen: Grubb's Piss'd off Pete

Sinds VW's Dieselgate is de reputatie van de zelfontbrander besmeurd. Na Utrechtse plannen om tweetakt brommers uit de binnenstad te verbannen, volgde Amsterdam met een aankomend verbod op tweetaktmotoren voor plezierboten.

Hopelijk kan Grubb's Piss'd off Pete, aangedreven door een 14 liter tweetakt 12V-71 Detroit Diesel, de negatieve vibraties rond diesels en tweetakten enigszins compenseren.

Bij een tweetakt denken de meeste mensen aan het vieze irritante geknetter van een 50 cc'tje in een scooter of brommer. Bij een spannende tweetakt denkt een enkeling terug aan Kawasaki's H2 Mach IV 750 uit de zeventiger jaren. Een driecilinder 748cc tweetakt waarvan het frame de 74 pk bij 6800 tpm van de motor niet aankon. Wie het gas tot de stop durfde open te draaien deed als de rit werd overleefd meestal een klein wasje.

Zet het tweetakt verbrandingsproces aan het werk op diesel, en het één arbeidsslag per omwenteling leveren krijgt totaal andere karaktereigenschappen. Het klinkt ook niet irritant meer. Al helemaal niet als het geluid uit een telg van de langlopende 71 serie van Detroit Diesel komt (1938-1995). Wat Grubb's Piss'd off Pete eindelijk in beeld brengt.

Een Peterbilt fantasiesculptuur in staal, nikkel en aluminium aangedreven door een twaalfcilinder uit de 71 serie. Deze van een- tot vierentwintigcilinder gebouwde motorenreeks kreeg cilinders met een inhoud van nominaal 71 ci (feitelijk 70,93 kubieke inch = 1162,4 cc). Grubb's Piss'd off Pete's 12V-71 levert 474 pk bij 2150 tpm. Trage, taaie pk's met 1200 voetponden. Een hardnekkig in gebruik blijvende Brits-Amerikaanse sleurmaat. Gezien de klanken ervan nemen we hier geen aanstoot aan. Net zomin als aan het hoge brandstofverbruik. Want, zo meldt bouwer Randy Grubb, het gaat om 'smiles per gallon'.

Piss'd off Pete uitgelicht bij Jay's: