Tesla leverde in Q1 14.820 auto's uit, 12.420 Model S'en en 2.400 keer de Model X. Eerder had het concern analisten verteld uit te gaan van 16.000 auto's. In januari en februari kreeg Tesla te maken met 'severe shortages' in onderdelen voor de Model X, waardoor deze productielijn trager werkte dan gewenst. Kennelijk is het proces niet zo ingericht dat er ter compensatie dan tijdelijk even een boost aan de kant van de Model S gegeven kan worden.
Het legt de zwaktes bloot van een fabrikant die over slechts één fabriek beschikt, waar eigenlijk ook maar één modellijn gebouwd wordt. Als er iets spaak loopt ben je meteen 100% het bokje.
Overigens wijt Tesla de hobbels aan het feit dat het 'te veel nieuwe technologie' in de Model X heeft willen stoppen, en trekt zelf gedeeltelijk het boetekleed aan, want ook de fabricage van onderdelen binnenshuis gaat nog niet van een leien dakje. Met het voorgaande wordt overduidelijk op de Falcon Doors gewezen, wat naast de andere carrosserievorm het meest onderscheidende element is van de Model X t.o.v. de S. Eerder dit jaar klaagde Tesla de Duitse leverancier Hörbiger aan die aanvankelijk de Falcon Doors had moeten maken, maar zijn beloftes uiteindelijk niet waar kon maken, en impliciet de schuld kreeg van de vertraging van de introductie van de Model X.
Als je de cijfers van Q1 naar jaarcijfers doortrekt dan kom je over 2016 op 55.000 te leveren auto's uit (Tesla maakt nooit verkoopcijfers bekend, alleen productie- en uitlevercijfers). In dat licht lijkt het een Herculeaanse taak om de orders van de Model 3 (laatste stand: 276.000 orders, vroege schetsen hierboven) tijdig te verwerken, een gegeven waar de analisten ook over elkaar heen buitelen om te melden in de media. De algehele consensus is dat echte massaproductie van de Model 3 pas in 2019 op stoom komt, terwijl de eerste uitleveringen zich al in 18 maanden moeten voltrekken.
'Komt allemaal goed', aldus een immer optimistische Elon Musk, die wedijvert met Victor Muller om de titel 'wie heeft er de meest positieve atitude'. Die 80-90k in 2016 wordt volgens Tesla gewoon gehaald, en als je het ons vraagt zijn de Amerikanen momenteel bezig een gigantische geheime ondergrondse productiefaciliteit te bouwen in Nevada, ónder de Gigafactory, waar niemand iets van weet, en die - zodra alles ingericht is - als een duveltje uit een doosje onthuld wordt en honderdduizenden Model 3's per jaar uitspuugt. Zie het als een soort groot geheim meth lab van Gus Fring, maar dan met elektrische auto's.
En als dat te hoog gegrepen is, dan heeft het Finse Valmet wellicht nog wat capaciteit te leen. Ze bouwden immers ook ooit al Fiskers.
Hoe dan ook, iedereen wil zijn zegje over Tesla doen, waarbij kritiek niet van de lucht is. En terecht, je moet als professional de ontwikkelingen altijd met een kritische blik volgen. Echter, vertrouwen heeft Tesla nog legio, de aandelenkoers ligt tegen de 250 USD (medio februari dipte TSLA nog onder de 150 USD), wat het concern op een kleine 33 miljard dollar waardeert.
Foto credit: Jean Lemieux.