Hoppa. Handgeschakelde zevenbak en V12 in piepkleine supercar

Aston Martin heeft een manier gevonden zich te onderscheiden van de massa, door in een tijd van schakelflippers halsstarrig vast te houden aan de handbak. Het eerste 'nieuwe' product is een nieuwe dogleg-zevenbak in de V12 Vantage S Roadster.

De V12 Vantage S is Aston Martins gekste product. Met een lengte van 4,38 meter is hij nauwelijks langer dan een Volkswagen Golf of een Ford Focus, maar toch is Aston er in geslaagd de enorme 5,9 liter V12 onder de kap te duwen. Bovendien heeft de 'S' met 573 pk (620 Nm) nog iets meer grunt dan de 517 pk sterke non-S Vantage die hij opvolgde.

De V12 Vantage S Roadster -gelimiteerd tot 101 exemplaren- was de laatste V12 Vantage met handbak, deze kreeg een manuele transmissie met zes verzetten als enige optie. De Coupé was de laatste jaren alleen met  Sportshift III verkrijgbaar, een gautomatiseerde manuele transmissie met schakelflippers. Maar sinds de liefdesverklaring voor het betere handwerk was Aston Martin aan zijn stand verplicht de daad bij het woord te voegen.

De laatste jaren komen meer fabrikanten met een handgeschakelde zevenbak in hun modellen (Porsche in de 911, en ook in de C7 Corvette kan je voor een 7-bak kiezen), maar dan volgens een traditioneel patroon, waarbij de 7 rechtsboven naast de 5 zit. 

Bij Aston Martins nieuwe schakelbak zit de eerste versnelling op de onderste rij, waardoor je verticaal van 2 naar 3 en van 4 naar 5 schakelt, in plaats van diagonaal. De 1e versnelling gebruik je immers alleen om weg te rijden, en op deze manier is een downshift naar 2 alleen een tik omhoog. Deze configuratie is vooral nuttig voor eigenaren met race-aspiraties.

Aston Martin bedient graag zijn klanten die wel heel veel geld, maar aan de andere kant geen race-ervaring hebben, en dus niet in staat zijn zelf hele vette heel-and-toe-acties uit te voeren. In de nieuwe handbak monitort het AMSHIFT-systeem hoeveel tussengas er gegeven moet worden bij een neerwaartse schakelbeweging. Erg handig, en bovendien voorkomt het een uitbrekende achterkant. Daarnaast kan je met de handbak gewoon je voet op het gas houden bij omhoog schakelen.

Overigens biedt Aston de handbak aan als 'no-cost option'. Heel schappelijk. In Nederland zal een exemplaar door de hogere CO2-uitstoot waarschijnlijk wel een stuk duurder worden, maar geld, daar praat je niet over als Aston-eigenaar, dat heb je. De meest recente V12 Vantage S stond overigens voor 295.972 euro in de prijslijst. 

Voor de foto's koos Aston Martin voor een exemplaar met gele accenten, om  de race-heritage nog maar eens te benadrukken. De eerste leveringen van de MY17 V12 Vantage S Coupé starten in het derde kwartaal van dit jaar, en met de nieuwe versnellingsbak kan de oude auto weer heel even mee. Want in autotermen is de Vantage stokuod: een normale productcyclus duurt 8 jaar, de in 2005 gelanceerde Vantage zit alweer in zijn twaalfde levensjaar.