Ferrari gaat testen met nieuwe spatborden

Na de gefaalde pogingen met McLaren en Mercedes draagt de FIA het spatbordenproject over aan de Scuderia. Op het befaamde testcircuit van Fiorano zal Ferrari een nieuwe versie van de 'sprayguards' gaan testen. 

Ferrari gaat testen met nieuwe spatborden

Het is inmiddels al bijna twee jaar geleden dat de FIA en de Formule 1 de oorlog verklaarden aan de regen. Na de fiasco's van Spa 2021 en Suzuka '22 was het duo vastberaden om racen in zware weersomstandigheden weer mogelijk te maken.

Naast een verbeterde regenband van Pirelli gooide de FIA het op iets dat aangeduid werd als 'sprayguards'. Dit bleken uiteindelijk aerodynamisch gevormde spatborden te zijn.

Een eerste versie van het idee werd met behulp van McLaren en Mercedes getest op het korte Stowe-circuit van Silverstone, maar bleek uiteindelijk niet of nauwelijks te werken. De ondingen hielden veel te weinig water tegen.

Het dilemma

FIA technisch directeur Nikolas Tombazis erkende de slag verloren te hebben, maar wilde de oorlog niet opgeven. De ex Ferrari-aerodynamicus heeft met zijn team de afgelopen tijd gewerkt aan een verbeterde versie met meer dekking.

De FIA was aanvankelijk terughoudend hierin om de aerodynamische impact van de plakken carbon zo klein mogelijk te houden. Tegelijkertijd moet er echter genoeg water tegengehouden worden om de beruchte spray te voorkomen.

Wet Weather Package

Na nog een jaar ontwikkeling is versie twee van de spatborden klaar om uitgeprobeerd te worden. Dit keer heeft Tombazis de apparaten overgedragen aan zijn oude bazen. Ferrari zal op het circuit van Fiorano gaan experimenteren met de nieuwste versie van de spatlappen.

De test moet de opmaat gaan worden voor een introductie van een officiële Wet Weather Package vanaf 2025. Het jaar erop zal er immers een volledig nieuwe variant ontwikkeld moeten worden voor de volgende generatie auto's.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots