Coureursrapport 2024: Lando Norris

Nu de eerste helft van het Formule 1-seizoen erop zit, is het goed om te kijken waar iedereen staat. Daarom neemt Autobahn per coureur door hoe hun seizoen tot nu toe ging. Als eerste: McLaren-coureur Lando Norris.

McLaren-coureur Lando Norris

De testdagen verliepen erg goed voor McLaren, maar in de eerste twee races leek het toch weer alsof hetzelfde riedeltje van de afgelopen seizoenen zich zou herhalen. Plek zes en plek acht was niet per se slecht, maar het leek ook niet op de goede resultaten die McLaren in de tweede helft van 2023 boekte. De welbekende referenties naar Norris die geen races kan winnen kwamen in vol ornaat weer op.

Dat verhaal heeft Norris dit seizoen toch echt wel te ruste gelegd. Podiums in Australië en China bleken het startsignaal voor een ijzersterk seizoen. En in Miami kwam dan eindelijk het langverwachte moment: Lando Norris won zijn eerste race.

Hoeveel meer dan dat moet je nog zeggen over het seizoen van Norris? Hij is sinds de Grand Prix van China simpelweg de grootste uitdager van Max Verstappen. Na Verstappen heeft hij de meeste podiums te pakken. Bijna iedere race is hij wel in de voorhoede te vinden. Daardoor staat Norris nu op de tweede plek in het kampioenschap en jaagt hij op zijn vriend en rivaal Verstappen.

Slordigheidsfoutjes

En toch… En toch is het bepaald geen perfect seizoen van Norris. In Imola lukte het Norris net niet om Verstappen in te halen voordat de finishvlag viel. In Canada ging Norris grotendeels aan de leiding maar verloor hij de winst aan Verstappen door een onhandige pitstop. In Spanje had Norris een erg slechte start en kwam hij nooit meer in aanmerking voor de winst. In Oostenrijk crashten Norris en Verstappen met elkaar waardoor Norris richting het eind uitviel. In Engeland ging het opnieuw mis met de pitstops en in Hongarije was er de inmiddels beruchte situatie met de teamorders. Die winst ging uiteindelijk naar Piastri, maar het was een chaotische overwinning en een die nooit zo uit de hand had moeten lopen.

Voor al die situaties is wel een goede verklaring te vinden. In de meeste gevallen kun je goed beargumenteren dat het niet de schuld van Norris was. Maar het resultaat is iedere keer hetzelfde: de teller van gewonnen races blijft op 1 staan.

Er zijn een paar dingen die toch nog ontbreken bij Norris. Zijn starts zijn niet geweldig en die zorgen er vaak voor dat hij een minder voordelige positie heeft. Ook heeft Norris op verschillende momenten laten zien niet helemaal comfortabel te zijn met zijn nieuwe status als kandidaat voor de winst. Hij (en zijn team, laat duidelijk zijn dat zij ook genoeg schuld hebben hier) zijn nog niet doortastend genoeg geweest op een aantal cruciale momenten. Het gat naar Verstappen had heel wat kleiner kunnen zijn dan de 78 punten die hen nu scheidt.

Conclusie

Het talent zit er zeker bij Norris, daar kan geen twijfel over bestaan. Hij heeft nu nog de juiste mindset nodig. Door iets assertiever te zijn, wat meer zelfvertrouwen te hebben, en niet bang te zijn het team zo nu en dan tegen te spreken, kan die teller van gewonnen races nog heel wat verder oplopen.

Maar als je dan ziet hoe Norris in Spanje en Imola het gat weet te dichten van elf naar twee seconden, hoe hij in Canada op fenomenale wijze Verstappen inhaalde, en hoe hij in Oostenrijk Verstappen tot het absolute uiterste kon pushen, dan kun je maar tot één conclusie komen: Norris is een zeer terechte titelkandidaat. Als het dit jaar niet lukt, dan komt die kans op een ander moment nog wel.

Cijfer: 8.5/10

Achtergrond
  • NL Beeld / Proshots