Coureursrapport 2024: Fernando Alonso

Nu de eerste helft van het Formule 1-seizoen erop zit, is het goed om te kijken waar iedereen staat. Daarom neemt Autobahn per coureur door hoe hun seizoen tot nu toe ging. Dit keer: tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso.

Fernando Alonso van Aston Martin

Een jaar geleden had dit rapport er heel anders uitgezien. Fernando Alonso was dé grote verrassing van het seizoen van 2023, met twee keer zoveel podiums in de eerste helft van het jaar als in de tien jaar daarvoor. Het maakte maar al te duidelijk dat Alonso zijn talent niet kwijt was en dat zijn leeftijd absoluut niets betekende.

Dit jaar kunnen we bepaald niet dezelfde loftrompet steken. Niet dat hij het nu zo slecht doet ofzo. Het is misschien nog wel erger dan dat: Alonso is onzichtbaar. Erger nog dan toen hij bij Alpine zat. De strijd vooraan is spannender dan ooit, en Alonso is in geen velden of wegen te bekennen.

Voor het grootste gedeelte komt dat door zijn team. Aston Martin is ontzettend ver teruggezakt ten opzichte van vorig jaar. In 2023 kon het Britse team de strijd nog aangaan met Mercedes, McLaren en Ferrari. Dit jaar moet Aston Martin vooral hopen dat RB en Haas geen al te goed weekend hebben. Met zo’n auto is het ook niet zo gek dat Alonso vaak aan de rand van de punten zit.

Maar toch hadden we op iets meer van Alonso gehoopt. De Spanjaard is niet zomaar tweevoudig wereldkampioen geworden: hij wist altijd het maximale uit zijn auto te slepen. De enige hint die we dit jaar hebben van dat talent is het feit dat hij ook nu weer twee keer zoveel punten heeft als zijn teamgenoot Lance Stroll.

Een glimp van de oude Alonso

Het is natuurlijk niet alleen maar kommer en kwel. Alonso heeft echt wel wat mooie dingen laten zien dit jaar. In de sprintrace in China hield hij ronde na ronde de veel betere auto’s van Ferrari en Red Bull achter zich. In Australië had hij een geweldige strijd met George Russell, ook al eindigde dat in een crash waar Alonso de schuld van kreeg. In Japan verdedigde Alonso opnieuw tegen Russell en nu ook tegen Piastri. Een vijfde plek in Saoedi-Arabië, een zesde plek in Canada. Het laat allemaal zien dat Alonso absoluut nog wel weet wat hij doet.

Maar er zijn ook zeker wel wat slechte prestaties geweest. Op Imola deed Alonso het ronduit slecht. Geen mechanische problemen, geen verzachtende omstandigheden. De Spanjaard eindigde simpelweg als laatste door zijn eigen toedoen. Hetzelfde gebeurde in Oostenrijk. Alonso reed een volledig onzichtbare race zonder ook maar een enkele interessante actie en eindigde als achttiende.

De reden? We kunnen er alleen maar naar raden. Want een week later op Silverstone in onvoorspelbare omstandigheden deed Alonso het prima en haalde hij kostbare punten binnen. Maar het probleem is dat deze goede prestaties ook alleen maar dat zijn: op zich wel goed. Niet spectaculair, niet geweldig, niet iets waar we het uitgebreid over hebben. Gewoon wel oké. Wat de verklaring hiervoor ook is, Alonso zal moeten hopen dat het in de tweede helft van het seizoen beter gaat.

Cijfer: 6.5/10

Achtergrond
  • NL Beeld / Abaca Press