Coureursrapport 2024: Guanyu Zhou

Nu de eerste helft van het Formule 1-seizoen erop zit, is het goed om te kijken waar iedereen staat. Daarom neemt Autobahn per coureur door hoe hun seizoen tot nu toe ging. Dit keer: Sauber-coureur Guanyu Zhou.

Sauber-coureur Guanyu Zhou

Er zijn drie coureurs die na de eerste helft van het seizoen nog puntloos zijn: Logan Sargeant en de Sauber-coureurs Valtteri Bottas en Zhou Guanyu. In het geval van Sauber kun je daar zeer terecht de auto de schuld van geven.

Maar zelfs dan nog valt er weinig positiefs te zeggen over het jaar van Zhou. Een goede coureur in een slechte auto weet zich toch altijd wel enigszins te onderscheiden. Kijk bijvoorbeeld maar naar Nico Hulkenberg, die de afgelopen twee jaar geweldige prestaties heeft geleverd in de kwalificaties, ongeacht hoe slecht zijn Haas was. Of Yuki Tsunoda, die vorig jaar in een kruiwagen van een AlphaTauri toch nog regelmatig in de punten wist te eindigen. Dat zijn de prestaties die je als achterhoede team nodig hebt van je coureurs.

Eén keer. Eén keer had Zhou zo’n moment dit jaar. De openingsrace in Bahrein. Het was een tergend saaie race met weinig interessants binnen de top tien. Alle posities die punten opleveren gingen naar de vijf teams die je daar sowieso mag verwachten. Maar Zhou eindigde als elfde, net buiten de punten. En dat ondanks dat hij als zeventiende startte. Het was behoorlijk goed en leek een voorbode te zijn van een goed seizoen voor de Chinees.

Maar dat, zo kunnen we nu wel stellen, is niet gebeurd. Zijn beste resultaat sinds die seizoensopener is een dertiende plaats in Spanje. Betere resultaten zaten er niet in, slechtere wel. Zhou is in de eerste veertien races vijf keer als laatste geëindigd. Hij is maar vier keer op een hogere plek gefinisht dan zijn teamgenoot. Kortom: het is gewoon een bijzonder matig seizoen geweest. Niet dramatisch slecht, gewoon matig. En langzaam.

Het heeft er alle schijn van dat Zhou bezig is aan zijn laatste seizoen in de Formule 1. En als we heel eerlijk zijn, dan kunnen we dat alleen maar als terecht beoordelen. Hij is misschien niet zo crashgevoelig als Nicholas Latifi, hij staat misschien niet zo ver achter op zijn teamgenoot als Logan Sargeant, hij heeft misschien minder verprutste races dan Mick Schumacher had. Maar hij heeft ook veel te weinig goeds laten zien om zijn plek in de Formule 1 te blijven verdienen. En dit jaar al helemaal heeft hij gewoon niet genoeg gedaan.

Cijfer: 5/10

Achtergrond
  • NL Beeld / Proshots