Coureursrapport 2024: Lance Stroll

Nu de eerste helft van het Formule 1-seizoen erop zit, is het goed om te kijken waar iedereen staat. Daarom neemt Autobahn per coureur door hoe hun seizoen tot nu toe ging. Dit keer: Aston Martin-coureur Lance Stroll.

Aston Martin-coureur Lance Stroll

Tja, Lance Stroll. Wat moet er nog over hem gezegd worden, wat niet al tientallen keren is gezegd? Iedereen kan met eigen ogen zien hoe slecht Stroll is.

Tenminste, dat is hoe zo’n review normaal gesproken zou beginnen. Maar tot onze eigen stomme verbazing, moeten we toegeven dat Stroll het eigenlijk niet eens zo slecht heeft gedaan dit jaar. Niet goed, absoluut niet goed. Maar ook zeker niet slecht.

Goed, Stroll heeft nog steeds de nodige beschamende fouten gehad. Zijn crash in Saoedi-Arabië bijvoorbeeld. Volledig aan hemzelf te wijten. En dat betekende een vroegtijdig einde van een race waarin hij en Aston Martin best kans maakten om punten te behalen. Dan was er nog zijn botsing met Daniel Ricciardo in China, waarna hij de vermoorde onschuld speelde. En natuurlijk de race in Miami, waarbij Stroll in de openingsfase van de sprintrace een kettingreactie veroorzaakte die Lando Norris uitschakelde en bijna ook Lewis Hamilton en Fernando Alonso eruit knikkerde.

Dat zijn allemaal slechte resultaten. Maar daar tegenover staan races zoals die in Imola, waarbij Stroll punten behaalde terwijl Alonso als negentiende eindigde. In Canada en Engeland kwam hij op de zevende plek binnen, in Australië was dat zelfs een zesde plek. En dat is ongeveer waar je de Aston Martin dit jaar mag verwachten.

De beste manier om te kijken hoe goed een coureur is, is kijken naar de resultaten van zijn teamgenoot. Wat betreft de absolute punten doet Stroll nog overduidelijk onder voor Alonso: 24 tegenover 49. Maar de afgelopen paar races kan Stroll Alonso prima bijbenen en doet hij het zelfs zo nu en dan beter. Zowel in de race als in de kwalificatie. Het lijkt er haast op alsof Stroll beter met dit niveau van de auto om kan gaan dan Alonso. Want dit is een wereld van verschil met hoe het vorig jaar ging.

In het verleden behaalde resultaten...

Het punt is alleen: dit hebben we vaker gezien van Stroll. De Canadees heeft elk jaar wel een handjevol goede resultaten waardoor we met zijn allen denken dat hij misschien eindelijk eens wat verbetering laat zien. En dan verdwijnen die resultaten en rijdt hij zijn auto total loss in Singapore of valt hij uit in Q1 in Qatar.

En het gaat natuurlijk ook om het grotere geheel. Stroll zit nu acht jaar in de Formule 1, met elk mogelijk hulpmiddel tot zijn beschikking. Je kan je dan afvragen of dit het niveau is waarop hij zou moeten zitten.

Hoe dan ook lijkt het er op dit moment op dat Stroll presteert op het niveau waar je de Aston Martin zou mogen verwachten. En dat is al meer dan we vorig jaar rond deze tijd van hem konden zeggen.

Cijfer: 6/10

Achtergrond
  • NL Beeld / Abaca Press