Hoe lang zit elke teambaas al in de Formule 1?

Met Oliver Oakes heeft de Formule 1 recentelijk een nieuwe teambaas erbij. Hij is de meest recente toevoeging aan een nieuwe generatie teambazen. Hoe lang zitten de leiders al in de Formule 1?

Teambaas Toto Wolff (Mercedes), Christian Horner (Red Bull), Andreas Seidl (McLaren) en Otmar Szafnauer (Alpine). Drie jaar later waren alleen Wolff en Horner nog over.

Meestal zitten de teambazen best wel lang in de Formule 1. Als team wil je een beetje stabiliteit en wil je een teambaas de kans geven te werken aan zijn of haar visie. Veranderingen vinden niet van de ene op de andere dag plaats.

Maar in de afgelopen jaren is er toch ontzettend veel veranderd op dat vlak. Met het vertrek van Mattia Binotto bij Ferrari vond een stoelendans plaats waardoor vier teams ineens een nieuwe teambaas kregen. Alpine was intussen met zijn eigen spelletje bezig en had vijf verschillende teambazen in vijf jaar tijd. De meest recente toevoeging aan die groep is Oliver Oakes, die tijdens de zomerstop aantrad als vervanger van Bruno Famin.

Veel van de teambazen zijn van binnenuit de Formule 1 gepromoveerd. Andrea Stella klom langzaamaan hoger op de ladder binnen McLaren, en James Vowles en Laurent Mekies werden uit topfuncties bij andere teams gehaald om teambaas te worden van respectiefelijk Williams en RB. Fred Vasseur was teambaas van Sauber (toen nog Alfa Romeo) voordat hij overstapte naar Ferrari.

Oudgedienden Gunther Steiner en Franz Tost moesten voor aanvang van 2024 het veld ruimen, wat betekent dat er maar twee teambazen zijn die al in functie waren voor 2022. Dat zijn eeuwige rivalen Toto Wolff en Christian Horner. Horner staat al sinds de oprichting van Red Bull Racing aan het roer van het team. Wolff is iets korter in dienst: hij trad “pas” in 2013 aan.

Teambaas Team Jaar van aantreden
Christian Horner Red Bull 2005
Toto Wolff Mercedes 2013
Mike Krack Aston Martin 2022
Andrea Stella McLaren 2023
James Vowles Williams 2023
Fred Vasseur Ferrari 2023
Alessandro Alunni Bravi Sauber 2023
Laurent Mekies RB 2024
Ayao Komatsu Haas 2024
Oliver Oakes Alpine 2024 (zomerstop)
Formule 1
  • NL Beeld / Action Press