Coureursrapport 2024: Oliver Bearman

Nu de eerste helft van het Formule 1-seizoen erop zit, is het goed om te kijken waar iedereen staat. Daarom neemt Autobahn per coureur door hoe hun seizoen tot nu toe ging. Dit keer: Ferrari-invaller Oliver Bearman.

Ferrari- en Haas-coureur Oliver Bearman

Normaal gesproken zouden we geen rapport schrijven over een coureur die maar één race inviel. Maar gezien de aard van die invalbeurt, en het feit dat Oliver Bearman volgend jaar uit zal komen voor Haas, leek het ons toch de moeite waard.

Bearman heeft namelijk een vrij bijzonder seizoen. Zijn invalbeurt in Saoedi-Arabië trok meteen de aandacht. Doordat hij pas zo laat werd opgeroepen, had Bearman alleen maar tijd voor de derde training en daarna mocht hij meteen in actie komen in de kwalificatie. 45 minuten aan voorbereiding in een Formule 1-auto. En dat ook nog eens op het snelste en gevaarlijkste circuit van de kalender. Zoek het woord “vuurdoop” op in het woordenboek en je komt deze race tegen.

Als Bearman de finish had gehaald, was het al een goede prestatie geweest. Maar hij deed iets meer dan dat: hij hield de auto heel, eindigde in de punten, en finishte zelfs boven Lewis Hamilton en Lando Norris. Dat haalde zijn race van een goede prestatie naar een fenomenale.

Formule 2

Maar we kunnen hem natuurlijk niet beoordelen op één race. Dat deed men ook bij Nyck de Vries, en kijk maar hoe dat heeft uitgepakt. Dus laten we ook naar zijn seizoen in de Formule 2 kijken. Want dat schetst ineens een heel ander beeld dan zijn ene race in de Formule 1.

Het scorebord daar vertelt geen goed verhaal. 34 punten uit achttien races (negen sprints en negen gewone). Maar zoals we wel vaker zeggen in deze analyses, vertelt het puntenaantal niet het hele verhaal. Bearman heeft zoveel pech gehad dat je zou denken dat hij vervloekt is. Als zijn auto er niet de brui aan gaf, dan crashte iemand anders wel op hem. Combineer dat met het feit dat zijn team Prema volledig vergeten lijkt te zijn hoe een auto set-up werkt, en dan kom je op dat puntenaantal.

Toch kon Bearman wel een paar keer laten zien waarom hij al een F1-contract heeft en de rest van het Formule 2-veld nog niet. Bijvoorbeeld de sprintrace in Oostenrijk. Bearman pakte de leiding bij de start en hield de volledige controle over de race vanaf dat moment. Het was een prestatie zoals we ze gewend zijn van coureurs als Max Verstappen en Lewis Hamilton. Geen enkele keer kwam Bearman in gevaar, en zelfs toen de nummer twee het gat snel begon te dichten, hield Bearman het hoofd koel om zijn eerste - en vooralsnog enige - overwinning van het jaar te pakken.

Al met al valt over het Formule 2-seizoen van Bearman alleen maar te zeggen: hij maakt er het beste van. Hij zou in Saoedi-Arabië een goede kans hebben gehad, aangezien hij daar pole position had. Maar uiteraard ging de voorkeur uit naar de Formule 1. Maar in de races waarin hij zowaar een kans heeft, weet hij daar ook gebruik van te maken.

Cijfer: 7.5/10

Achtergrond
  • NL Beeld / Proshots