Coureursrapport 2024: Nico Hulkenberg

Nu de eerste helft van het Formule 1-seizoen erop zit, is het goed om te kijken waar iedereen staat. Daarom neemt Autobahn per coureur door hoe hun seizoen tot nu toe ging. Dit keer: Haas-coureur Nico Hulkenberg.

Haas-coureur Nico Hulkenberg

Wie had van tevoren kunnen denken dat Nico Hulkenberg een van de beste coureurs van dit jaar zou zijn? De Duitser heeft niet alleen een van de beste seizoenen uit zijn eigen carrière, maar zet ook een van de beste prestaties van dit jaar neer. En dat zegt nogal wat, gezien het feit dat we maar liefst zeven verschillende winnaars hebben dit seizoen.

Hulkenberg heeft zich in 2024 ontpopt als een echte kwalificatiekoning. De Haas-coureur was daar altijd al wel goed in, maar dit jaar heeft hij dat meer dan ooit laten zien. En het heeft hem geen windeieren gelegd: in de zomerstop staat Hulkenberg op 22 punten. Vorig jaar had Haas überhaupt maar 12 punten. Goed, dat komt deels doordat de Haas gewoon beter is dit jaar, maar het feit dat teamgenoot Kevin Magnussen op vijf punten is blijven steken zegt ook wel weer wat.

Er valt eigenlijk niets op Hulkenberg aan te merken dit jaar. Hij is maar één keer uitgevallen, en dat was in Monaco in een crash waar hij niets aan kon doen. Hij heeft maar twee echt slechte resultaten gehad, namelijk Bahrein en België. En verder heeft hij elke race in de punten geëindigd of vlak tegen de punten aan. In tegenstelling tot coureurs als Magnussen, Stroll en Ricciardo, die hoge pieken maar ook erg veel dalen hebben, presteert Hulkenberg gewoon ontzettend stabiel.

Het is moeilijk nou echt een hoogtepunt aan te wijzen voor Hulkenberg. De keuze daarbij valt dan toch op de Grand Prix van Oostenrijk. Hulkenberg sloot de race niet alleen af op de zesde plek, maar hij deed dat door Sergio Perez rondes lang achter zich te houden. Voor de coureurs in de onderste teams zijn dit de cruciale races. Norris was uitgevallen, Ferrari zette Leclerc op een flutstrategie en Perez had een slechte race. Als coureur van een team als Haas moet je daar je voordeel mee doen, en dat was precies wat Hulkenberg deed.

Het valt te hopen voor Hulkenberg dat Sauber (of Audi) de komende tijd wat verbetert, want het zou eeuwig zonde zijn als hij deze geweldige prestaties te grabbel gooit bij het slechtste team op de baan.

Cijfer: 8/10

Achtergrond
  • NL Beeld / Action Press