Coureursrapport 2024: Valtteri Bottas

Nu de eerste helft van het Formule 1-seizoen erop zit, is het goed om te kijken waar iedereen staat. Daarom neemt Autobahn per coureur door hoe hun seizoen tot nu toe ging. Dit keer: Sauber-coureur Valtteri Bottas.

Sauber-coureur Valtteri Bottas

Laten we meteen maar het belangrijkste punt aankaarten: de auto van Bottas is bagger. Er is een goede reden waarom Sauber het enige puntloze team is op dit moment.

Toch is plek 21 in het klassement niet helemaal terecht voor Valtteri Bottas. De Fin heeft slechts vier keer een slechter resultaat geregistreerd dan zijn teamgenoot. Vier keer in veertien races. En in een van die vier gevallen was Bottas ook nog eens de trotse ontvanger van een van die beruchte pitstops die Sauber aan het begin van het jaar had.

In de races zelf valt Bottas misschien niet echt op, maar in vergelijking met zijn teamgenoot kan er geen twijfel over bestaan wie de snellere coureur op de baan is. Er zijn zelfs mooie momenten dat Bottas het gevecht aan kan gaan met Daniel Ricciardo, Esteban Ocon of Kevin Magnussen. Allemaal coureurs die in principe in betere auto’s zouden moeten zitten. Veel meer kun je eigenlijk niet van Bottas vragen.

Maar… hij doet eigenlijk ook niet veel meer. We zien geen prestaties bij Bottas die we bijvoorbeeld wel bij Tsunoda en Hulkenberg zien. Iemand met de status, de ervaring en de reputatie van Bottas zou eigenlijk dichter in de buurt van de punten moeten zitten. Je kan onmogelijk van iemand in een Sauber verwachten dat hij richting het podium rijdt, maar een beste finish van P13 is ook niet helemaal wat je van Bottas verwacht op dit punt in zijn carrière.

En dat is niet ideaal voor Bottas gezien het feit dat hij nog geen contract heeft. Hij is een leuke persoonlijkheid, maar dit zijn niet de prestaties die een goed CV leveren voor volgend jaar. Het is jammer, want na zijn jaren bij Mercedes was het hem gegund om een team te hebben waar hij zich echt van zijn beste kant kon laten zien.

Cijfer: 6.5/10

Achtergrond
  • NL Beeld / Action Press