Kimi Antonelli: "F1 is op dit moment niet mijn doel"

Andrea Kimi Antonelli wordt getipt als de nieuwe Mercedes-coureur van 2025, maar de Italiaan is daar zelf nog niet mee bezig. 

Andrea Kimi Antonelli

Andrea Kimi Antonelli wordt gezien als een van de meest veelbelovende talenten in de lagere competities. De 17-jarige Italiaan heeft de afgelopen jaren vrijwel elke competitie gewonnen waar hij aan meedeed, en meestal waren dat ook nog meerdere titels in één seizoen. Zo won hij vorig jaar nog de titels in zowel het Formula Regional European Championship als het Formula Regional Middle Eastern Championship.

Meestal betekent dat een opstap naar de Formule 3, maar Mercedes (waar Kimi Antonelli voor in de Junior Academy zit) besloot een gokje te wagen. De Italiaan heeft de Formule 3 volledig overgeslagen en komt dit jaar uit in de Formule 2. Het pad was vrij duidelijk: een beetje ervaring opdoen in F2, misschien nog een tweede jaar daar rijden of een jaar bij een lager geplaats F1-team, en dan in 2026 promoveren naar Mercedes wanneer het contract van Lewis Hamilton afloopt.

Maar dat pakte allemaal wat anders uit. Hamilton gaat al een jaar eerder weg bij Mercedes dus nu moet het traject van Kimi Antonelli ook in stroomversnelling. Als de geruchten in de paddock kloppen, dan wil Toto Wolff hem het liefst volgend jaar al in de Mercedes hebben zitten en volgt die aankondiging erg spoedig. En dat terwijl Antonelli zelf nog niet zo enthousiast lijkt om die overstap nu al te maken.

“Ik ben blij dat ik in aanmerking kom, maar ik vraag nergens om”, legt Antonelli uit aan Motorsport.com. “Op dit moment is het gewoon mijn doel om het goed te doen in de Formule 2 en daarna zien we wel weer. Ik beschouw de Formule 1 nog steeds als een verre droom. Ja, ik denk er wel eens aan, maar dat zijn dan korte gedachtes. Ik kan je eerlijk zeggen dat ik het op dit moment nog steeds zo zie. We gaan vanzelf zien of die droom ook uitkomt.”

Formule 2

Het seizoen in de Formule 2 gaat nog niet echt van een leien dakje. Antonelli staat momenteel zevende, bijna 80 punten achter de leider in het kampioenschap. Theoretisch gezien is dat gat nog te dichten, al is het hoogst onwaarschijnlijk dat dat ook daadwerkelijk gebeurt. Een deel van de problemen die Antonelli heeft gehad dit jaar, zijn aan zijn team te wijten. En zijn twee overwinningen zijn ook zeker indrukwekkend. Volgens Antonelli liggen zijn huidige resultaten redelijk in de lijn der verwachtingen.

“Ik verwachtte nooit dat ik zo snel naar de Formule 2 zou gaan. Toen ze me dat vertelden dacht ik dat het een te grote stap zou zijn omdat je normaal gesproken eerst naar de Formule 3 gaat. Maar die uitdaging trok me wel.”

“Ik had zeker niet verwacht dat ik nou alles zou winnen in F2”, vervolgt de Italiaan. “Ik wist wel dat het erg lastig zou zijn met hoeveel verschil er zit tussen F2 en Formula Regional. Ik was me er erg goed van bewust dat ik veel zou moeten leren. En dat doe ik nog steeds. Daarin ben ik ook erg blij met de connectie die ik heb met Toto Wolff. Als het wat moeilijker gaat, dan vraag ik hem om advies. Hij weet altijd wel een manier te vinden om mijn zelfvertrouwen op te krikken.”

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots