Coureursrapport 2024: Esteban Ocon

Nu de eerste helft van het Formule 1-seizoen erop zit, is het goed om te kijken waar iedereen staat. Daarom neemt Autobahn per coureur door hoe hun seizoen tot nu toe ging. Dit keer: Alpine-coureur Esteban Ocon.

Esteban Ocon van Alpine

Hoe kun je jezelf onderscheiden als de auto bagger is? Het is een vraag die Esteban Ocon zichzelf ongetwijfeld zal hebben gesteld dit jaar. Alpine, dat de afgelopen jaren altijd een prima middenmoot-team was, deed het ineens belachelijk slecht dit seizoen. In de openingsraces zat het team ineens dichter bij Sauber dan bij Aston Martin en McLaren.

Toch was de start van Ocon lang niet slecht. Dertiende in Djedda, elfde in China, en toen dat verlossende moment: het eerste punt van het seizoen. Het was de zesde race, de Grand Prix van Miami. Goed, het was misschien maar één punt, maar dat was meer dan de rivalen van Williams en Sauber hadden. En misschien nog wel belangrijker: teamgenoot Pierre Gasly had nog geen punten behaald.

Al met al waren die eerste zeven races van Ocon zo slecht nog niet. En in de rest van het seizoen is de teller opgelopen naar vijf punten, slechts één minder dan Gasly. Maar het ging toch bepaald niet goed in die andere races. Gasly lijkt zijn draai te hebben gevonden, terwijl Ocon eigenlijk altijd achter hem zit.

De Grand Prix van Monaco

En we kunnen het natuurlijk niet over het seizoen van Ocon hebben zonder ook naar zijn beruchte race in Monaco te kijken. Monaco is natuurlijk een krap en verraderlijk circuit waar het ontzettend moeilijk is om in te halen. Maar met acht jaar ervaring op zak zou Ocon inmiddels toch wel een beetje moeten weten wat je wel en niet kan doen daar. Dat hij een onmogelijke actie probeerde en daarin faalde is een ding. Dat hij in dat proces bijna ook zijn teamgenoot eruit crasht… dat gaat wel wat ver.

Het was het eerste teken dat het allemaal niet zo lekker gaat tussen Ocon en het management binnen Alpine. Een race later, in Canada, was Ocon het slachtoffer van een zeer discutabele beslissing qua teamorders. En nog geen maand later kwam de definitieve beslissing: Ocon zal Alpine verlaten na dit seizoen.

Sinds dat moment zijn de resultaten van Ocon ook niet echt geweldig geweest. Het is moeilijk te zeggen of dat nou samenhangt met het niveau van de auto of dat het echt aan Ocon ligt, aangezien Gasly twee van die drie races niet finishte en de derde aanzienlijk lager eindigde dan Ocon.

Ocon kan een hele goede coureur zijn, dat hebben we vaak genoeg gezien. Maar dit jaar zien we veel meer de beruchte kant van hem. De kant die op zijn teamgenoot crasht. De kant die onterecht klaagt over anderen op de radio. En van die verrassende races, die hem een overwinning in Hongarije of een podium in Bahrein opleveren, is dit jaar niets te zien geweest.

Cijfer: 6/10

Achtergrond
  • NL Beeld / Abaca Press