Coureursrapport 2024: Logan Sargeant

Nu de eerste helft van het Formule 1-seizoen erop zit, is het goed om te kijken waar iedereen staat. Daarom neemt Autobahn per coureur door hoe hun seizoen tot nu toe ging. Dit keer: Williams-coureur Logan Sargeant.

Logan Sargeant van Williams

Tegenwoordig kijken we eigenlijk niet meer raar op van een matige prestatie van Logan Sargeant. Dat was dit jaar niet veel anders. De Amerikaan is een van de drie coureurs die in de zomerstop nog steeds puntloos is, en dat is niet helemaal zonder reden.

Eerlijk is eerlijk: hij doet het wel wat beter dan vorig jaar. Niet veel beter, maar wel iets. Tot nu toe heeft Sargeant nog maar één crash in een race gehad die zijn eigen schuld was. De crash in Miami was te verhalen op Kevin Magnussen, dus dat laat alleen de crash in Canada over. En ter verdediging van Sargeant: dat was ook gewoon een lastige race om de auto op de baan te houden. Zelfs ervaren coureurs als Sainz en Perez crashten tijdens die race.

Maar er waren nog steeds genoeg fouten te zien in de rest van het seizoen. Hij crashte tijdens de kwalificatie in Hongarije. Hij crashte tijdens de training in Japan en elimineerde zichzelf bijna tijdens de race. Sargeant mocht van geluk spreken dat hij nog uit de grindbak kon rijden daarna.

En dat zijn alleen de opvallende momenten. Wat veel minder opvalt is zijn algehele snelheid. Of eigenlijk: het gebrek daaraan. In de kwalificatie is Sargeant eigenlijk altijd een van de uitvallers in Q1 en in de race maakt hij dat amper goed. De gemiddelde finishpositie van zijn teamgenoot Alex Albon is 13,1. Die van Sauber-coureurs Bottas en Zhou, die op dit moment de meest directe rivalen van Sargeant zijn, zijn 15,5 en 15,4 respectievelijk. Die van Sargeant? 16,7. Daarmee heeft hij met afstand de laagste gemiddelde finishpositie van de hele grid.

Nou verdient Sargeant wel een speciale vermelding voor zijn prestatie op Silverstone. De Amerikaan kwalificeerde zich als twaalfde en zette dat om in een elfde plek in de race. Dat was de eerste race in lange tijd waarin Sargeant met dezelfde upgrades reed als zijn teamgenoot en meteen kon hij wat laten zien.

Maar dat is niet genoeg. Een seizoen zou niet af moeten hangen van één goede race. Op dit punt had er meer uit Sargeant moeten komen. Meer van die geweldige races die ertoe leidden dat hij in eerste instantie door Williams werd binnengehaald. Ja, hij heeft veel van zijn fouten van vorig jaar achter zich gelaten, maar het gaat nog steeds niet goed genoeg.

We weten inmiddels dat zijn tijd bij Williams ten einde komt na dit seizoen, en dat hij zeer waarschijnlijk helemaal weggaat uit de Formule 1. Het is jammer, want het was hem gegund. Maar het is niet onterecht.

Cijfer: 4.8/10

Achtergrond
  • NL Beeld / Proshots