UITGELICHT | Barcelona, Brazilië en Abu Dhabi: jullie keuzes uit tien jaar Verstappen

Max Verstappen zit tien jaar bij Red Bull en dat heeft tot mooie momenten geleid. Een greep uit de favorieten van de lezers van Autobahn.

Max Verstappen

Gisteren was het exact tien jaar geleden dat Max Verstappen aangekondigd werd als lid van het Red Bull Junior Team. Het was het startsignaal van een fenomenale Formule 1-carrière, van een razendsnelle promotie naar F1 tot het winnen van drie wereldtitels. Daarom vroegen wij aan onze lezers wat hun mooiste herinneringen uit die periode zijn.

Barcelona 2016

Hoe kon het ook anders: Barcelona 2016 kwam het vaakst naar boven drijven. Het was de vijfde race van het seizoen en Verstappen was enigszins verrassend uit Toro Rosso gehaald en in Red Bull gezet ter vervanging van Kvyat. Verrassend, niet omdat Verstappen het niet verdiende, maar omdat je dit meestal in de winterstop wil doen zodat de coureur zich goed voor kan bereiden op de nieuwe auto.

De lat werd dan ook niet al te hoog gelegd voor die race. Hou de auto heel, probeer in de punten te eindigen, en dan is iedereen al lang tevreden. Podiums en overwinningen, ach, daar hebben we het later wel eens over. Vooral omdat dit 2016 was. Mercedes had de eerste vier races met absolute overmacht gewonnen. Vechten in de voorhoede als nieuweling in die auto? Totaal niet aan de orde.

Maar die boodschap was blijkbaar niet bij Verstappen aangekomen. Mercedes-coureurs Nico Rosberg en Lewis Hamilton waren zo vriendelijk om elkaar er bij de start uit te knikkeren, en door een slimme strategie lag Verstappen ineens op koers om de race te winnen. Het enige wat hij hoefde te doen, was Kimi Raikkonen achter zich te houden. Eitje toch?

Ronde na ronde probeerde Raikkonen de Nederlander te passeren, maar zelfs met de DRS kwam hij er niet voorbij. En toen na ronde 57 de finishvlag viel, was Max Verstappen de jongste winnaar ooit in de Formule 1.

Brazilië 2016

Barcelona was niet de enige race uit 2016 die jullie bij is gebleven: Brazilië maakte ook de nodige indruk. Op een Interlagos dat meer op een zwembad dan op een racebaan leek, liet Verstappen zien hoe goed hij wel niet is in de regen.

De Nederlander maakte twee pitstops meer dan de concurrentie. Normaal gesproken betekent dat het einde van je race. Voor Verstappen betekende het extra gelegenheid om anderen in te halen. Met een karakteristieke “late braking manuever” langs Raikkonen over het natte stuk van de baan. Via de doorweekte kerbs langs Alonso. In duel met Vettel, half op het kletsnatte gras. Het was de ene actie na de andere.

Zelfs toen Verstappen even de controle verloor, was het nog een meesterlijk staaltje stuurmanskunst. Door op precies het juiste moment de rem in te trappen en het stuur een tik te geven, gleed hij millimeters langs de vangrail. Dat klinkt misschien makkelijk, maar veel meer ervaren coureurs belandden wel in de muur die dag.

Richting het einde van de race leek alles verloren te zijn, want door een extra pitstop lag Verstappen zestiende met nog zestien rondes te gaan. Maar aan het einde stond hij ineens op het podium, achter de beide Mercedes-coureurs.

Abu Dhabi 2021

Uiteraard was ook de dag dat Verstappen zijn eerste titel veroverde een van jullie favoriete herinneringen. 2021 was een van die zeldzame seizoenen waarin elke race memorabel was. En vooral de epische strijd tussen Hamilton en Verstappen stal de show.

Het zal ongetwijfeld niet nodig zijn om nog te vertellen wat er allemaal gebeurde in de finale van dat jaar. Abu Dhabi 2021 is zo’n concept geworden binnen de Formule 1, dat het bij iedereen wel sterke emoties oproept. Emoties die van de ene kant van het spectrum naar de andere schieten afhankelijk van wie je steunde die dag.

Feit is dat aan het einde van de dag Verstappen de kersverse kampioen van de Formule 1 was. En hoewel de race zelf de euforie van het moment misschien een beetje verpestte, doet dat niets af aan het feit dat Verstappen dat jaar fenomenaal had gereden. Een welverdiende titel, en uiteraard de eerste van drie (en waarschijnlijk vier, aan het einde van dit jaar).

Nog veel meer momenten

Dit was de top drie die het meest werd genoemd in onze reacties, maar er kwamen nog veel meer suggesties bij ons binnen. Zandvoort 2021, toen Verstappen de eerste Nederlander werd die op eigen bodem wist te winnen. Oostenrijk 2018, toen Verstappen als eerste Red Bull-coureur ooit de thuisrace van het team won. België 2015: een nog voor Toro Rosso rijdende Verstappen haalt op bijna onmogelijke wijze Felipe Nasr in langs de buitenkant van Blanchimont.

Op de redactie hebben we zelf ook nog de nodige suggesties, zoals zijn prachtige duels met Charles Leclerc in 2022 of zijn spectaculaire kwalificatie in Monaco 2023. En als de eerste helft van het huidige seizoen enige indicatie is, dan gaan we ongetwijfeld nog veel meer mooie momenten zien van de regerend wereldkampioen.

Achtergrond
  • NL Beeld / Action Press