Bottas openbaart: Stond in 2018 al op het punt om te stoppen met F1

Valtteri Bottas heeft onthuld dat hij jaren terug al op het punt stond te stoppen met de Formule 1. Richting het einde van 2018 overwoog Bottas er al een punt achter te zetten.

Valtteri Bottas van Sauber

Valtteri Bottas heeft een paar mooie maar moeizame jaren gehad in de Formule 1. De afgelopen jaren bij Sauber heeft hij een beetje geluk nodig om in de punten te eindigen. Maar in de jaren daarvoor gold Bottas als een absolute topcoureur toen hij bij Mercedes zat.

Maar ook die periode ging met pieken en dalen. Bottas heeft regelmatig een boekje opengedaan over zijn eigen mentale gezondheid toen hij nog bij Mercedes zat. Sindsdien gaat het een stuk beter met de Fin, maar tijdens zijn Mercedes-jaren legde hij erg veel druk op zichzelf en dat deed hem weinig goed.

Het absolute dieptepunt uit die periode was 2018. Mercedes had een ontzettend snelle auto, maar Bottas kon zijn draai maar niet vinden. Hamilton won elf races dat jaar en greep de titel met bijna negentig punten voorsprong op zijn rivaal Sebastian Vettel. Bottas daarentegen won geen enkele race en sloot het jaar als vijfde af, achter Verstappen en Raikkonen en 160 punten achter zijn teamgenoot.

Stoppen met de Formule 1

Bottas stond op het punt om zijn F1-carrière af te sluiten na dat jaar, zo onthult hij nu. In de podcast Pitlane Life Lessons vertelt de Fin over de lessen die hij in al zijn jaren in de Formule 1 heeft geleerd en hoe je om moet gaan met teleurstellingen. “Er zijn erg veel lessen”, begint Bottas. “Ik ben enorm gegroeid. Ik kom van een punt waar ik bijna stopte met de Formule 1 omdat ik zo zat was van die wereld, en ik vond dat de Formule 1 mij oneerlijk behandelde. Dat was eind 2018. Maar ik wist mezelf weer samen te rapen en toen won ik de eerste race van 2019. Dus dat was het kantelpunt voor mij.”

Op de vraag van presentator Marc Priestley wat Bottas in die winter heeft geleerd, hoeft de coureur niet lang na te denken. “Soms heb je gewoon tijd nodig. Je moet zo nu en dan even een stap terug doen en het grotere geheel zien. Zo probeer ik tegenwoordig ook vaker te denken. Als er even een kleine tegenslag is, dan probeer ik het grotere geheel te zien. Ik heb een familie die gezond is. Ik rij nog steeds in een raceauto, wat ik echt geweldig vind. Ik heb een dak boven mijn hoofd. Op die manier kun je dingen beter in perspectief plaatsen. Dat is voor mij het belangrijkste geweest: blijf niet vastzitten in die F1-bubbel.”

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press