Verstappen is over de helft van zijn carrière: 'Komen niet nog eens 200 races'

Max Verstappen heeft aangekondigd dat hij voorbij de helft van zijn Formule 1-carrière is. De Nederlander wil nog niet zeggen wanneer hij gaat stoppen, maar hij weet wel dat hij niet nog eens 200 races in de sport zal gaan rijden.

Max Verstappen van Red Bull Racing

De Grand Prix van Nederland markeert een speciale mijlpaal voor Max Verstappen. De Nederlander zal voor zijn thuispubliek zijn 200e race in de Formule 1 rijden. Daarmee staat hij in de top twintig van de coureurs met de meeste races ooit.

Zes van zijn huidige collega’s staan nog boven hem. Fernando Alonso is de absolute koploper, met maar liefst 394 races op zijn naam. In de persconferentie voorafgaand aan de Grand Prix van Nederland werd Verstappen gevraagd of hij zichzelf ook dat aantal ziet bereiken, aangezien hij pas 26 jaar oud is, en daar hoefde de Nederlander niet lang over na te denken.

“Nee. Ik ben echt wel voorbij de helft. Het is natuurlijk een geweldig avontuur geweest. Het voelt ook nog niet echt als 200, maar we doen nu natuurlijk best wel veel races per jaar. Dat telt allemaal best wel snel op.”

Het huidige contract van Verstappen loopt nog tot en met eind 2028. Als hij alle races van dit jaar en die komende vier seizoenen allemaal start, dan komt Verstappen op 305 races aan het einde van 2028. De Nederlander heeft al vaker gehint dat hij daarna niet doorgaat en dat benadrukt hij nu weer.

“2028 is nog ver weg, maar op dit moment denk ik niet aan een nieuw contract. Ik wil gewoon zien hoe het allemaal loopt. En ik wil eerst de nieuwe regels zien en of die leuk zijn of niet. En zelfs in 2026 en 2027 is er veel tijd om een besluit te nemen over wat er nu gaat gebeuren. Ik hou alle opties open. Daar ben ik vrij gemakkelijk in.”

Twijfel over winst op Zandvoort

Het zou natuurlijk mooi zijn als Verstappen de mijlpaal van 200 races kan markeren met een overwinning. Sinds Zandvoort in 2021 weer terug is op de kalender, heeft Verstappen elke editie gewonnen. Dit keer weet de Nederlander echter niet zo zeker of dat wel weer gaat lukken.

“Als je kijkt naar dit seizoen, dan wordt het zeker de lastigste editie”, benadrukt hij. “Het lijkt erop dat er veel meer teams vooraan meedoen. Daarom ga ik ook niet zeggen dat we gaan winnen. Vorig jaar kwam ik hier met meer vertrouwen. Ik wil gewoon een goed weekend rijden, de auto beter begrijpen en dingen anders gaan doen. We gaan tijdens het weekend wel zien hoe het werkt.”

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots