Rel tussen Haas en Uralkali lijkt alweer opgelost te zijn (UPDATE)

Het lijkt erop dat Haas de problemen met sponsor Uralkali opgelost heeft. Verschillende bronnen melden dat het team een overeenkomst heeft gesloten met het Russische bedrijf.

Het logo van Uralkali, dat twee jaar lang Haas sponsorde

Eerder deze week werd bekend dat Haas in de clinch lag met voormalig sponsor Uralkali. Het Russische bedrijf - dat in handen is van de familie Mazepin - had nog recht op zo’n twaalf miljoen aan sponsorgeld dat Haas terug zou moeten betalen. De rechter oordeelde in juni dat Haas dit snel moest terugbetalen, maar dat was nog altijd niet gebeurd.

Daarom stuurde Uralkali dit weekend deurwaarders naar de paddock van de Formule 1 tijdens de Grand Prix van Nederland. Het Russische bedrijf eiste betaling, niet alleen in de vorm van geld, maar ook in de vorm van minstens één raceauto. Begrijpelijkerwijs voelde Haas daar niet zoveel voor, maar totdat er een overeenkomst was bereikt tussen Haas en Uralkali mochten de motorhome, auto en andere goederen van Haas Nederland niet verlaten.

Verschillende bronnen - waaronder Sky Italia - melden nu dat er een overeenkomst is bereikt tussen de beide partijen. Haas zou op vrijdag al het volledige bedrag betaald hebben aan Uralkali. Teameigenaar Gene Haas stelde op zondag dat alles in orde is. Een officieel statement van beide partijen blijft voorlopig nog uit. Haas mag pas al het materiaal uit Zandvoort weghalen als Uralkali het beslaglegging verzoek bij de Nederlandse rechter intrekt.

UPDATE: Uralkali gaat akkoord, Haas mag naar Monza

Ondanks dat Haas beweerde alles volgens het boekje te hebben gedaan, bleef het team nog wel vastzitten in Nederland. Pas als Uralkali akkoord ging met de betaling mocht het team door naar de volgende bestemming. Het resultaat was dat Haas op maandagmiddag nog in de paddock van Zandvoort bleef staan terwijl de andere teams al onderweg waren naar Monza, waar komend weekend de volgende race plaatsvindt.

Inmiddels is Uralkali ook akkoord. De Nederlandse autoriteiten hebben het verzoek gekregen van het Russische bedrijf om de beslaglegging op te heffen en Haas te laten gaan. Uralkali schrijft in een statement: "Uralkali bevestigt dat we de door Haas verschuldigde betaling volledig hebben ontvangen. Haas is nu vrij om met alle activa Nederland te verlaten. Het geld dat door de Zwitserse arbitrage aan Uralkali is teruggegeven en door Haas aan ons is overgemaakt, zal worden gebruikt om onze capaciteit voor een stabiele voedselvoorziening te vergroten."

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots