Verstappen en Norris: 'Dom' om van een titelstrijd te spreken

Volgens Max Verstappen en Lando Norris is er bepaald nog geen sprake van een titelstrijd. Norris won de race in Zandvoort, maar noemt het dom om al over een titelstrijd na te denken.

Lando Norris en Max Verstappen

Lando Norris won de Grand Prix van Nederland op dominante wijze. Zijn voorsprong van 22.9 seconden op Max Verstappen was de grootste voorsprong die we tot nu toe hebben gezien dit jaar. Met zijn overwinning loopt Norris acht punten in op Verstappen, maar het gat naar de regerend wereldkampioen staat nog altijd op 70 punten.

Hoewel iedereen graag ziet dat er een strijd voor de titel plaats gaat vinden, is dat volgens Verstappen en Norris totaal niet aan de orde. “Dit was gewoon een slecht weekend”, reageert Verstappen in de persconferentie na de race. “Daar moeten we vat op krijgen. De afgelopen paar races waren allemaal niet geweldig. Maar we weten ook dat we niet in paniek hoeven te raken. We gaan gewoon proberen om de boel te verbeteren. Maar de Formule 1 is nogal complex.”

“Ik vecht al sinds de eerste race van het jaar voor de titel”, stelt Norris. “Het is niet alsof het nu ineens anders is. Ik moet het gewoon beter doen. Ik werk al heel het jaar hard en toch sta ik nog 70 punten achter op Max. Het is dus best dom om nu aan dat soort dingen te denken. Ik bekijk het gewoon per race en doe wat ik nu ook doe, want het heeft geen zin om nu al zo ver vooruit te kijken. Dat interesseert me op dit moment gewoon niet. Dus het heeft ook geen zin om me dat ieder weekend te vragen.”

‘Niet op het niveau van een kampioen’

Norris heeft overduidelijk bewezen de sterkste uitdager van Verstappen te zijn, maar inderdaad: het gat wordt erg langzaam kleiner. Met nog negen raceweekenden te gaan, moet Norris per weekend dus 7.8 punten inlopen op Verstappen wil hij de titel winnen. Dat betekent dat Norris elke race moet winnen en Verstappen gemiddeld niet hoger mag eindigen dan derde.

Voor het weekend aan werd Norris gevraagd of hij eerder in het jaar teveel punten had laten liggen, en de McLaren-coureur beaamde dat dat inderdaad het geval was. “Ik heb gewoon niet gepresteerd op het niveau van een kampioen, zo simpel is het. Soms heb ik dat wel gedaan, maar er zijn ook gewoon teveel kleine foutjes geweest die ik heb gemaakt, en dat kan ik me niet veroorloven. En dat weet ik ook van mezelf. Ik ben niet blij als ik niet op het gewenste niveau zit.”

Toch zit er ergens nog wel een sprankje hoop bij Norris. “[De titel] is binnen bereik, maar het zijn wel veel punten en dan ook nog eens tegen Max. Ik wil graag optimistisch zijn en zeggen dat er kansen zijn. Het wordt een flinke uitdaging, maar met hoe goed we het momenteel doen wil ik graag zeggen dat het mogelijk is.”