Autobranche ziet omzet dalen, auto's op benzine verkopen vooral minder

Voor het eerst in drie jaar is er een duidelijke daling in de omzet van de autobranche. De verkoop van auto's - en dan al helemaal benzineauto's - is merkbaar gedaald.

Een dealer van auto's

Het afgelopen kwartaal was geen goede periode voor de autobranche. Ten opzichte van een jaar eerder is de omzet gedaald met 3,7 procent. Kanttekening daarbij is wel dat vorig jaar de autobranche juist een uitzonderlijk grote stijging zag in het tweede kwartaal.

Maar als we naar individuele takken kijken, dan zien we wel duidelijk dat de ondernemers het in deze branch wat moeilijker hadden het afgelopen kwartaal. Ten opzichte van dezelfde periode in 2023 werd er in augustus een daling van 0,4% in het aantal nieuw verkochte auto’s waargenomen. Dat blijkt uit onderzoek van Bovag en Rai Vereniging. Dat klinkt alsof het nog wel meevalt, maar daar zullen verkopers van benzineauto’s anders over denken. Die categorie zag namelijk een enorme daling van maar liefst 28 procent. Hybride en elektrische auto’s wisten de daling een beetje uit te balanceren.

Daarin is Nederland overigens een uitzondering in Europa. Over de hele linie zag Europa de afgelopen maanden - en dan specifiek in juli - een flinke daling in het aantal elektrische modellen dat verkocht werd. ACEA noteerde dat bijna 11% minder elektrische auto’s in Europa werden verkocht dan een jaar eerder. Veel van die mensen trokken volgens ACEA vooral naar hybride modellen en niet naar auto’s met een benzinemotor.

Die daling in de verkoop van elektrische auto’s gaat gepaard met een flinke daling in het aantal geïmporteerde elektrische auto’s uit China. De EU en China hebben een beetje een handelsoorlog op dat vlak, en in juli gingen er strenge nieuwe tarieven in voor elektrische auto’s uit China. Veel dealers en consumenten kochten dus vooral in het vorige kwartaal veel elektrische auto’s uit China om deze tarieven voor te zijn. De daling van 45% die Dataforce vaststelt in juli zegt dus niet bijster veel.