Gedurfde occasion: ervaren Mazda RX-8 op LPG

Voor de sportwagenliefhebber met lef is er in het hoge Noorden de perfecte uitdaging te vinden: een vroege Mazda RX-8 met drie ton op de klok en een gasinstallatie. Durf jij het aan?

Gedurfde occasion: ervaren Mazda RX-8 op LPG

De zoektocht naar een leuke tweedehands auto zit vrijwel altijd vol valkuilen. Afgezien van de gebruikelijke slijtage en corrosieproblemen zijn er immers bepaalde funauto's die met een uitgebreide gebruiksaanwijzing komen.

De gemiddelde autoliefhebber kan bijvoorbeeld beter ver weg blijven bij exotisch Italiaans spul uit de 70's en 80's. Afgezien van de roest zit je er vaker beter voor met een Japanner. Daar is echter een flinke uitzondering op: de Mazda RX-8.

RX..wacht

De eigenzinnige vierdeurs coupe was Mazda's laatste poging om de rotatiemotor tussen de moderne milieuwetgeving door te wurmen. De natuurlijk ademende tweeschijfs Renesis moest zuiniger, schoner, praktischer en betrouwbaarder worden dan de ingewikkelde twin turbo unit uit de FD RX-7. Bovendien moest de RX-8 een sportwagen worden voor de gewone man, in plaats van een pure Porsche-killer.

Helaas sloeg Mazda op vrijwel alle vlakken de plank volledig mis. De nieuwe motor was nog net zo nukkig als zijn voorgangers, maar zo mogelijk nog fragieler. De lange lijst met problemen bevatte zaken zoals slijtende apex seals en een verlies van compressie, falende bobines, verstopte katalysatoren, zwakke startmotoren en de nare eigenschap om in snelle linkerbochten brandstofdruk te verliezen, waardoor een kant van de motor te arm loopt en zichzelf opvreet. Vanwege al die issues (en nog veel meer) zijn de laatste rotatie-Mazda's nog altijd opvallend goedkoop.

Drie wissels

Dat brengt ons bij dit zwarte exemplaar in het Groningse plaatsje Ten Boer. Dit vroege model is namelijk misschien wel de goedkoopste en meest riskante werkende RX-8 van Nederland.

De auto stamt uit 2006 en heeft inmiddels een ronduit indrukwekkende kilometerstand laten noteren: er staat namelijk maar liefst 294.079 kilometer op de klok. Dat is genoeg voor minimaal drie motorrevisies/swaps. Het originele vermogen van 192 pk is echter behouden gebleven.

Wankel op LPG

Als klap op de vuurpijl beschikt de RX-8 over een LPG G3-installatie. Kennelijk probeerde de vorige eigenaar tegen beter weten in de brandstofrekening te beperken. Een rotatiemotor op LPG klinkt als technologie uit een of andere duistere dimensie, maar het is helemaal niet zo'n gek idee.

Het vloeibare petroleumgas verbrandt namelijk veel heter en schoner dan reguliere benzine. Zo worden de koolstofafzettingen die Wankels vaak de das om doen voorkomen. Ook is er minder risico op het verzuipen van de motor als je hem bij het opwarmen per ongeluk afzet.

In theorie klinkt het dus best aanlokkelijk, maar we vragen ons af of er iemand is die genoeg lef heeft om het in de praktijk uit te gaan proberen. Echte waaghalzen kunnen contact op gaan nemen met De Geus Auto's.

De vraagprijs voor het zwarte gevaar ligt op een kleine 2.950 euro. Met een beetje voorkennis van RX-8's en sterk onderhandelingswerk is dat bedrag ongetwijfeld omlaag te krijgen. Durf jij het aan?

Cargasm
  • De Geus Auto's, Mazda