Mazda wil nog steeds een RX-9 gaan maken

Ondanks steeds strengere emissie-eisen en de opmars van EV's houdt Mazda de droom van een RX-9 nog altijd in leven. Volgens de Japanse ingenieurs is Mazda simpelweg niet compleet zonder sportwagen met rotatiemotor.

Mazda wil nog steeds een RX-9 gaan maken

Dit weekend bracht Mazda na acht jaar de fameuze rotatiemotor terug op de markt. Liefhebbers van opgefokte Dorito's bleven echter bedrogen achter, want de nieuwe unit is alleen te vinden in de plug-in hybride MX-30 crossover. Het 830 cc enkelschijfs motortje doet produceert slechts 75 pk en draait tussen de 2450 en 4500 toeren per minuut. Uiteraard is het blokje alleen bedoeld om de accu's bij te laden.

Driehoekige droom

Na acht jaar van concept cars, patenttekeningen en virtuele racewagens gebaseerd op de beeldschone RX Vision komt de MX-30 e-SkyActiv R-EV als een verpletterende teleurstelling voor rotatiefans. Zelfs binnen Mazda heerst ontevredenheid. Tegenover Autocar liet Mazda's productmanager aandrijflijnen Yoshiaki Noguchi vallen dat de technische afdeling van het merk nog altijd droomt van een opvolger van de RX-8:

"De rotatiemotor is ons symbool. Het is een droom van de ingenieurs bij Mazda om een sportwagen te hebben met een rotatiemotor. Het is daar nu niet de tijd voor. Wanneer de situatie van het bedrijf beter is kunnen we nog een keer over die droom nadenken."

Elektrificatie, geen rotatie

Verder dan dromen zal het voorlopig echter nog steeds niet komen, ondanks alle beloftes. Mazda is immers veel te druk met het opstarten van een elektrische divisie, nadat het merk lange tijd alle trends rond downsizing en elektrificatie vrolijk negeerde. Pas wanneer het reguliere modellengamma op order is kan er gedacht worden aan sportwagen-achtige uitsprattingen, aldus program manager Wakako Uefuji:

"We moeten bij de elektrificatie blijven voor modellen van dit tijdperk. Dat is het eerste wat we doen maar misschien (komt de RX-9) in de toekomst."

Inherente zwaktes

Een nieuwe sportwagen met rotatiemotor introduceren zal uiteraard niet zonder slag of stoot gaan. De fouten die gemaakt zijn met de extreem dorstige en bijzonder fragiele Renesis-motor van de RX-8 zitten immers nog vers in het geheugen bij Mazda. De inherente zwaktes van een Wankel zullen voor de RX-9 echter alsnog op de een of andere manier opgelost moeten worden, zo stelt Noguchi-san:

"Er zijn drie grote uitdagingen met een rotatiemotor. Het verbruik is nummer één. Tegelijkertijd moet je hem lichter maken om het rijbereik te verbeteren. Dan moet je de betrouwbaarheid verbeteren."

Cargasm
  • Mazda