Mazda maakt ons lekker met Iconic SP 'RX-9'

De zoveelste tease mét rotatiemotor is hier. Met de Iconic SP laat Mazda zien dat er toch ruimte is voor een prachtige RX-7 opvolger.

Mazda maakt ons lekker met Iconic SP 'RX-7'

We schrijven inmiddels al jaren over de plannen van Mazda om de RX-lijn nieuw leven in te blazen. Na beeldschone concept cars als de RX-Vision, een eindeloze stroom geruchten en zelfs patenttekeningen kwamen we echter bedrogen uit.

De eerste moderne Mazda met rotatiemotor was namelijk geen 'RX-9', maar de MX-30. Ondanks de flitsend klinkende naam is dat een elektrische crossover met een 800 cc éénschijfs rotatiemotortje als range extender.

RX-EV

Op de Japan Mobility Show in Tokyo heeft Mazda de RX-fans toch weer hoop gegeven met een toffe concept car. De Iconic SP is echter niet zomaar een traditionele RX-sportwagen in een nieuw jasje.

De meer volwassen tweeschijfs rotatiemotor heeft namelijk dezelfde rol als zijn kleinere broertje in de MX-30: het is niets meer dan een generator die energie opwekt voor de elektromotoren. De dorito is ingericht op het gebruik van CO2-neutrale brandstoffen én waterstof, waardoor de Iconic SP zo groen mogelijk is. Het systeemvermogen bedraagt zo'n 370 pk.

Toekomstvisie

De Iconic SP dient niet alleen als een toekomstvisie voor een CO2-neutale sportwagen, maar ook voor de designtaal van bijvoorbeeld de volgende MX-5. De hardtop-achtige zwarte lijn boven de voorruit, de unieke klapkoplampen en het beperkte formaat (4.18 meter lang en 1.85 breed) zijn duidelijke verwijzingen naar de populaire sportwagen.

Het gewicht valt voor MX-fanaten echter tegen: door de ingewikkelde aandrijflijn weegt het studiemodel 1.450 kilo. Voor een RX-model zou dat echter een prima getal zijn.

Nog een loze belofte?

Zoals we inmiddels van Mazda gewend zijn heeft het merk geen concrete plannen gepresenteerd voor een RX-9. De Iconic SP kan waarschijnlijk toegevoegd gaan worden aan het lange rijtje loze beloftes en hoopvolle geruchten rond de iconische sportwagenlijn. Het is te hopen dat de Japanners dit keer toch even doorzetten, al is het alleen al vanwege het beeldschone lijnenspel van het studiemodel.

Nieuws
  • Mazda