Mazda luistert naar fans: nieuwe rotatiemotor in ontwikkeling

De positieve reactie op de nieuwste 'RX-9'-concept heeft indruk gemaakt bij Mazda. De fabrikant zal binnenkort een ontwikkelingsteam opzetten om een nieuwe Wankel-sportwagen eindelijk mogelijk te maken.

Mazda luistert naar fans: nieuwe rotatiemotor in ontwikkeling

Het merk Mazda is onlosmakelijk verbonden met de vreemde ovalen trommel die we kennen als de Wankel-rotatiemotor. In het huidige klimaat is dat echter een groot probleem.

De rotatiemotor past immers niet bijzonder goed binnen de gedroomde CO2-neutrale toekomst. Het concept is zelfs zo ongeschikt dat Mazda al sinds 2012 geen model meer aanbiedt dat door een dorito aangedreven wordt.

Loze beloftes

Sinds de RX-8 uit productie ging heeft Mazda verstokte fans geprobeerd te vermaken met allerlei exotische concept cars. Met de RX Vision van 2017 en de Iconic SP van afgelopen jaar hintte het merk op een aankomende RX-9. In realiteit werden rotatie-fans afgeserveerd met de MX-30, een elektrisch aangedreven crossover met een 830 cc enkelschijfs 8C rotatiemotor (75 pk) als range extender.

Serieus project

Na al die concepts en patenttekeningen lijkt Mazda nu eindelijk tot harde actie over te gaan. De overweldigend positieve reactie op de Iconic SP Concept heeft Mazda CEO Katsuhiro Moro er namelijk toe bewogen een nieuwe werkgroep samen te stellen om een sportwagen met rotatiemotor mogelijk te gaan maken:

"Ik ben heel blij en ontroerd door alle steun en aanmoediging die ik gekregen hebben voor het compacte sportwagen concept. Ik zou graag deze kans nemen om jullie allen te bedanken. Door jullie aanmoediging lanceren we een rotatiemotor ontwikkelingsgroep op 1 februari om dichter bij deze droom te komen."

CO2-neutrale uitdaging

Zoals we zo vaak hebben gemerkt is het echter veel makkelijker gezegd dan gedaan om met een levensvatbare rotatiemotor te komen. Moro-san realiseert zich dat het een flinke uitdaging zal zijn:

"Om door de uitdagingen van het CO2-neutrale tijdperk te komen, zullen rotatiemotor-ingenieurs die een breed technologisch perspectief die de grenzen van motortypes en geavanceerde verbrandingsmotor-technologie ontstijgt, en die getraind zijn als gebruikers van ontwikkeling op modelbasis, herenigd worden. Het is niet zo makkelijk, maar ik hoop dat we een stap vooruit kunnen zetten met een nieuw hoofdstuk van onstilbare uitdaging."

Mazda RX-8 Hydrogen RE prototype.

Een sportwagen die daadwerkelijk aangedreven wordt door een Wankel is vrijwel onmogelijk op traditionele brandstoffen. Allen met CO2-neutrale e-fuels of waterstof heeft de iconische motor een kans.

In 2009 zette Mazda zich al in voor die laatste brandstof met een waterstof-prototype op basis van de RX-8. Met de steun van waterstof-pioniers en franchise-partners Toyota lijkt een nieuwe RE Hydrogen-bolide niet ver weg te zijn.

Nieuws
  • Mazda