Krankzinnig: 15.7 liter Y-12 rotatiemotor (video)

Wankelfanaat en YouTuber Rob Dahm heeft iets echt unieks gevonden. Met dank aan een creatieve powerboatbouwer heeft de Amerikaan de enige Y-12 rotatiemotor ter wereld in handen.

Krankzinnig: 15.7 liter Y-12 rotatiemotor

Als het op motoren aankomt is de autoindustrie het er na bijna 140 jaar wel over eens wat de gangbare configuraties zijn. Lijnmotoren, V-motoren en boxermotoren zijn de enige types die nog breed gebruikt worden.

Alleen de Volkswagen Group is nog excentriek bezig met de VR en WR-layout, terwijl de echte W en de U allang achterhaald zijn. YouTuber en Mazda wankelspecialist Rob Dahm heeft nu echter een ongewone letter in handen: de Y.

De Y-12

De nog nooit eerder geprobeerde layout bestaat uit drie vierschijfs rotatiemotoren in één blok, waarbij de middelste het laagst geplaatst is. Van voren gezien doet de motor denken aan het overbekende Mickey Mouse-logo. Het resultaat is een 15.7 liter Y-12 die tot 10.000 toeren per minuut draait en zo'n 1400 pk produceert op standaard benzine. Plannen voor racebrandstof en een set enorme turbo's zijn er echter al.

Bruut juweeltje

De Y-12 is het geesteskind van ene Tyson Garvin. De beste man bouwde het gevaarte om een powerboat aan te drijven. Garvin was de in zijn ogen veel te fragiele Chevrolet big block achtcilinders namelijk helemaal zat. Of een extreem gecompliceerde, nog nooit eerder vertoonde rotatiemotor een beter alternatief is laten we even in het midden. Feit is wel dat Garvin's creatie een bruut juweeltje is.

2000+ pk

Garvin heeft het unieke blok te leen gegeven aan Rob Dahm om er een videoserie over te maken. Het eerste punt op de agenda is het maximaliseren van de prestaties van de Y-12. Het monster zal met een set turbo's, betere brandstof en wat fijn afstelwerk ongetwijfeld door de 2000 pk-grens breken. We kunnen niet wachten.