Mazda strooit met patenttekeningen voor wankel hybride supercar

Ja ja, het is weer eens zover. Met een nieuwe serie patenttekeningen herinnert Mazda ons er weer eens aan dat ze een echte wankel supercar zouden kunnen bouwen. Of ze dat ook echt gaan doen is echter zoals altijd onduidelijk.

Mazda strooit met patenttekeningen voor wankel hybride supercar

Sinds de productiestop van de RX-8 in 2012 blijven we het maar horen: Mazda komt écht weer met een nieuwe sportwagen voorzien van een rotatiemotor. Keer op keer werden we door smakelijke concept cars zoals de Furai en RX Vision en vage patenttekeningen blij gemaakt, maar kwam er uiteindelijk niets van terecht. De rotatiemotor komt nu alsnog terug, maar als nu een stille range extender voor de hybride MX-30 crossover.

Wankel hybride supercar

Ondanks die teleurstelling gaat Mazda onverminderd door met het in de rondte strooien van veelbelovende patenttekeningen. Zo zagen we in augustus nog een gedetailleerde opmaak van wat overduidelijk een RX Vision afgeleide was. Op 5 januari heeft Mazda opnieuw olie op het vuur gegooid met een schematische weergave van de layout van een exotische wankel hybride supercar.

Drieschijfs blok

Op de tekeningen zien we een vage uitlijn van een tweedeurs coupe met een motor achter de vooras, verbonden aan een transaxle op de achteras. Opvallend is de vorm van de het motorblok: er zijn namelijk duidelijk drie secties te ontdekken.

Voor het eerst sinds de 20B-REW uit de Eunos Cosmo, het vlaggenschip van Mazda in Japan, werkt het merk kennelijk weer aan een drieschijfs rotatiemotor. Een meer gedetailleerde tekening verderop in het document bevestigt dat vermoeden.

Hybride element

Het hybride element komen we tegen op een derde tekening. We zien twee motoren in de voorwielen, die uiteraard gekoppeld zijn aan een MGU om energie terug te winnen bij het remmen, gesteund door een klein accupakket. Eenzelfde systeem is gekoppeld aan de rotatiemotor om een KERS-achtige boost te kunnen geven. Aan de aandrijfas en transaxle te zien gaat het hier gelukkig niet om een EV met range extender.

Nieuw patent, nieuwe teleurstelling

Net zoals alle eerdere hoopvolle berichten vanuit Mazda kunnen we uit de patenttekeningen helaas niets concreets afleiden. Het vastleggen van een patent zegt namelijk niets over de eventuele productieplannen van het concept.

De huidige focus op emissies maakt het uitbrengen van een door een Wankel aangedreven supercar immers een grote uitdaging. Alleen met hybride assistentie zou een natuurlijk ademende drieschijfs rotatiemotor een kans kunnen maken. We vrezen echter dat het concept opnieuw niets meer zal doen dan fans van de oude brap-machines lekker maken en uiteindelijk flink teleurstellen. Het is weer wachten op de volgende hint.

Nieuws
  • Mazda, Espacenet Patent Research