Toyota Gazoo Racing teaset exotische GR GT3 Concept

De funafdeling van Toyota komt met een bijzondere concept car naar Tokyo. Meer dan een smaakmaker zal de GR GT3 helaas niet zijn.

Toyota Gazoo Racing teaset exotische GR GT3 Concept

Toyota Gazoo Racing heeft in korte tijd een flinke naam voor zichzelf gemaakt. De racedivisie van het Japanse concern mag tegenwoordig al labels plakken op productiemodellen zoals de GR Yaris en GR Supra en is uiteraard prominent aanwezig bij de WRC, Dakar en Le Mans Hypercar projecten van het merk. Om het succes van TGR te vieren en de plannen voor de toekomst toe te lichten komt de divisie met een eigen stand op de Tokyo Auto Salon.

Bijzondere concept car

TGR zal de stand vullen met racers uit het WEC, WRC, Super GT, Super Formula en het Japanse rallykampioenschap. Daarnaast zal er een collectie GR tuningsdelen uitgestald worden. Alle aandacht zal echter uitgaan naar een bijzondere concept car. Met een enkele donkere foto heeft Toyota Gazoo Racing namelijk de GR GT3 Concept aangekondigd.

De langgerekte racer is volgens TGR een 'aan de racerij toegewijde concept car' die vol zit met 'de kennis en verfijnde technologie die TGR verworven heeft in de wereld van de motorsport'. Wat er precies onder de kap zou moeten liggen is echter nog niet bekend. Wellicht heeft TGR de waterstof verbrandingsmotor uit de GR Corolla racer in de lange neus gegooid. In combinatie met elektrische assistentie zou de GR GT3 zo een perfect toonbeeld van de toekomst van de autosport kunnen zijn.

Plannen voor een legitieme GT3-wagen lijken er helaas nog niet te zijn. De GR Supra zal zich voorlopig beperken tot de minder prestigieuze GT4-klasse. Aangezien partner BMW net de nieuwe M4 GT3 gepresenteerd heeft zal de Supra waarschijnlijk geen kans krijgen om te promoveren.

Rebadge?

De GT3-aanduiding wekt de suggestie dat de auto bedoeld is voor de gelijknamige raceklasse, maar dat is helaas niet mogelijk. GT3-machines moeten immers gebaseerd zijn op productiemodellen. De GR GT3 lijkt echter totaal geen binding te hebben met het gamma van Toyota. De GR GT3 dient dus vooral om de aandacht te trekken.

En dat is zonder meer gelukt. Het lijnenspel van de auto verpest het PR-feestje echter een beetje: de auto lijkt namelijk griezelig veel op de RX Vision GT3 die Mazda voor Gran Turismo Sport. Dat vestigt toch vooral de aandacht op Toyota's recente rebadgedrift met auto's als bijvoorbeeld de overzeese Mazda2/Yaris tweeling en de GR Supra/BMW Z4.

De GR GT3 heeft wel erg veel weg van deze Mazda RX Vision GT3.

GR Yaris en GR Super Sport

De GR GT3 zal naast de racewagens van Toyota Gazoo Racing vergezeld worden door een hardcore, 'volledige getunede' variant van de GR Yaris. Van de veel gehypte GR Super Sport, de straatversie van de GR010 Le Mans Hypercar, ontbreekt echter nog ieder spoor.

De super-hybride werd na een vurige crash tijdens een testsessie op de lange baan geschoven. Nu Toyota zich alsnog wil richten op volledig elektrische voertuigen lijkt er geen plek meer te zijn voor de exotische machine. Uiteindelijk kreeg de auto zelfs een bijrol als intern test- en onderzoeksproject.

De Tokyo Autosalon gaat op 14 januari met een persdag van start. Op 15 en 16 januari gaan de deuren open voor het grote publiek.

Nieuws
  • Toyota Gazoo Racing, Gran Turismo