Elk nadeel heb ze voordeel. De één z'n dood is de ander z'n brood. Het zijn treffende uitspraken die bij Audi Sport ongetwijfeld aan de muur van de bedrijfskantine hangen. Na het opdoeken van het LMP1-team, de Formule E-divisie en de DTM-afdeling staat het merk met de vier ringen weer bovenaan in één van de meest prestigieuze evenementen in de autosport: de Dakar Rally.
Veertigste en eerste
Op de derde klassementsproef bij Al Qaisumah wisten Carlos Sainz Sr. en navigator Lucas Cruz de overwinning te pakken met de RS Q e-tron. Sainz was de Toyota Hilux van Zuid Afrikanen Henk Lategan en Brendan Cummings met 38 seconden te snel af. Audi-collega's Stephane Peterhansel en Mattias Ekström zetten Audi verder op de kaart met P3 en P4.
De overwinning is de veertigste voor Sainz, maar de eerste voor een elektrisch Dakar-prototype. De RS Q wordt namelijk aangedreven door een MGU op elke as. De elektromotoren zijn overgenomen van Audi's geschrapte Formule E-project. Een derde MGU werkt mee om remenergie om te zetten naar elektriciteit.
Niet helemaal elektrisch
De eerste EV die een Dakar-proef wint is echter niet helemaal elektrisch. De RS Q wordt weliswaar puur aangedreven door zijn MGU's, maar heeft ook een geblazen tweeliter viercilinder aan boord.
Die motor komt weer uit het andere opgedoekte project: de DTM. De super efficiënte vierpitter heeft echter geen enkele verbinding met de wielen en dient puur als een generator voor de elektrische aandrijflijn.
Nieuw idee, oude onderdelen
Audi noemt de RS Q een 'rijdend laboratorium voor nieuwe technieken', maar de racer is eerder te bestempelen als een nieuwe combinatie van beproefde techniek. De auto steunt op de lessen geleerd in de DTM en de Formule E, plus de ervaring van de Volkswagen Group met de enorm succesvolle Race Touareg tussen 2004 en 2011.
Audi neemt het op tegen X-Raid Mini, Toyota Overdrive en BRX Prodrive. Sainz, Peterhansel en Ekström hebben nog negen stages te gaan om te bewijzen dat de pseudo-EV van Audi in de woestijn van Saoedi Arabië de beste is.
- Audi