RX9: Mazda vraagt patent aan voor spaceframe sportwagen

Nieuw uitgebrachte patenttekeningen doen de hoop voor een vervolg op Mazda's legendarische sportwagenlijn. De rol van de rotatiemotor is helaas nog niet helemaal duidelijk.

RX9: Mazda vraagt patent aan voor spaceframe sportwagen

Het legendarische RX-label kwamen we in 2012 voor het laatst tegen op een Mazda. Drie jaar later kwamen de Japanners nog wel even met de smakelijke RX Vision Concept, maar na dat persmomentje werd het angstvallig stil. Verder dan sporadische geruchten over wankelmotoren ging het helaas niet. Een recent gepubliceerde set patenttekeningen gooit echter weer olie op het vuur. De gedetailleerd tekeningen lijken te bevestigen dat Mazda nog niet helemaal klaar is met de RX Vision.

Sportwagen

In de beschrijving van het patent laat Mazda er een gras over groeien. Google Translate vertelt ons dat het ontwerp een "space frame structuur waarin een meervoud van frames gemaakt van aluminium verbonden zijn om een skelet te vormen. [Het voertuig] neemt een vorm aan zonder pilaren met twee deuren. Het is een sportwagen."

Rotatie of elektrisch?

Klare taal, maar is deze sportwagen wel de auto waar we al jaren op hopen? Mazda heeft meerdere keren duidelijk gemaakt dat de nieuwe rotatiemotor niets te maken heeft met ht 2,6 liter vierschijfs exemplaar uit de RX Vision. Het blokje is bedoeld als efficiënte generator voor de elektrische modellen van het merk, zoals de MX30 crossover. Een kijk op de tekeningen van de middensectie geeft ons een goed idee van waar de sportwagen door aangedreven zal worden.

Zo te zien ontbreekt de traditionele middentunnel waar we ruimte voor een aandrijfas zouden verwachten. In plaats daarvan zien we een flinke ruggengraat, met plaats voor accupakketten aan beide zijden. Het lijkt echter niet te gaan om een volledig elektrisch ontwerp: de ruggengraat splijt aan de voorkant in tweeën om ruimt te bieden aan een kleine motor en overbrenging. Het range extender concept van de MX30 lijkt dus overgebracht te zijn op de sportwagen van Mazda.

Niets zeker

Helaas betekenen patenttekeningen niet meteen dat er ook concrete productieplannen zijn. De Wankel-versie van de MX30 is bijvoorbeeld al meerdere keren uitgesteld. Bovendien heeft het patent als datum 16 januari 2020. Er is sinds die tijd helaas een hoop gebeurd. De beloofde RX9 zal dus nog even op zich laten wachten terwijl de economische situatie zich herstelt. Gelukkig hebben we de foto's nog.

Nieuws
  • Mazda