Mazda draagt de nieuwe RX-8 ten grave

Mazda steekt een middelvinger op naar alle fanboys die nog steeds wanhopig wachten op een opvolger van de RX-8. Die sportauto met wankelmotor gaat er niet komen. Vergeet het maar.

Sinds de aanvraag van nieuwe patenten voor wankelmotoren draait de geruchtenmolen op volle toeren. Zouden de Japanners eindelijk met een nieuwe wankelmotor komen? Zien we dan ooit nog de opvolger van de RX-8? De trouwe aanhang van het Wankelgeloof, een extremistische splinterpartij binnen het petrolfilisme, begon zich langzaam op te maken voor de terugkeer van deze verlosser. In een interview drukt Mazda's CEO Masamichi Kogai deze hoop echter weer vakkundig de grond in. Hij benadrukt dat het merk niet werkt aan een sportauto boven de MX-5. Die RX-8-opvolger gaat er dus niet komen. Mazda-fans zullen het moeten doen met de MX-5 voor hun sportieve uitspattingen.

Dat wil overigens niet zeggen dat Mazda is gestopt met de ontwikkeling van de wankelmotor. Het bedrijf is nog steeds aan het kijken hoe deze bijzondere cilinderopstelling kan werken in een tijd vol ijsbeerbetrokkenheid en emissiewetgeving. Het merk wil de wankelmotor daarom gaan inzetten als range-extender in een hybride aandrijflijn. Kogai geeft aan dat de terugkeer van de wankelmotor alleen interessant is als die dan weer langere tijd mee kan. Daarom moet een nieuwe krachtbron ook aan de toekomstige milieuregels voldoen. De CEO verwacht dat de motor meer kans van slagen heeft in een hybride vorm dan als alleenstaande krachtbron. Wanneer we weer een wankel-Mazda gaan zien, wil hij dan weer niet zeggen.

De Mazda-baas geeft aan dat hij het merk wil neerzetten als een sportiever alternatief voor de andere Aziatische merken. Daarnaast moeten Mazda's net iets hoger gepositioneerd worden dan hun oosterse concurrenten. De CEO ontwijkt heel behendig de overmatig gebruikte term 'premium', maar het mag duidelijk zijn dat hij zijn producten graag ziet als iets luxer dan de concurrent. 

Dat is natuurlijk heel leuk voor de beste man, maar als je sportiviteit wil prediken met je merk, wordt het dan niet eens tijd voor een echte sportauto?