We zullen Almere moeten nuken

Net als Zoetermeer, Nieuwegein, Spijkenisse, Alphen aan den Rijn en meer van die ruwe diamantjes. Door de zelfrijdende auto gaan ze namelijk niet vanzelf stuk.

Nee, wij vinden het ook niet leuk, we zien er niet naar uit om het te doen en bovendien vinden we het zwaar kut dat we ongelijk hadden. Wij dachten altijd dat de mensheid uiteindelijk tot inzicht zou komen en al die slaapsteden zou verlaten die opzettelijk lelijker zijn dan een amateuristisch geamputeerd hoofd en minder karakter hebben dan een Toyota Hiace (.png). Helaas, we gaan een gloeiende pook nodig hebben. Of, naar ons voorstel, een kritische massa. Anders worden dit nooit spooksteden die we even plat kunnen shovelen. En dat is allemaal de schuld van de zelfrijdende auto.

Zelfrijdende auto's gaan een grote invloed hebben op de vastgoedmarkt, zegt het CPB. Doordat mensen niet met de handjes aan het stuur hoeven zitten, kunnen ze de hand aan zichzelf slaan belangrijke paperassen doornemen, e-mails beantwoorden, koffie hakken en spreadsheets vouwen. Werken, kortom. Als u anno 2016 om acht uur des ochtends op locus laboris moet verschijnen, dient u als het een beetje tegenzit om drie uur 's nachts uw slaapstad te verlaten. Dan bent u lekker 'de files voor'.

Targets getten

Het nadeel is dat tijdens het forenzen momenteel niet gewerkt kan worden. Behalve natuurlijk door de ambtenaren die met de trein gaan. (Maar we hadden het over werken, niet over het aandachtig lezen van een presentatie over white privilege door professor Gloria 'drie keer raden waar ik de letters voor mijn naam aan te danken heb' Wekker.) De zelfrijdende auto gaat dit allemaal veranderen: je kunt ontbijten en een agressief rondje targets getten terwijl de auto aansluit in de file. Reistijd wordt werktijd.

Dit heeft de belangrijke implicatie dat de lengte van woon-werk-verkeer niet zoveel meer uit maakt. En dat betekent weer dat mensen niet hoeven verhuizen vanwege hun baan. En dat heeft als gevolg dat mensen gerust in hun vinexhel kunnen blijven wonen, hoe groot de filedruk naar de werkplek ook is, want er kan gewerkt worden. Daardoor blijven vinexverzamelingen die moeten doorgaan voor woonplaatsen bestemd voor mensen van vlees en bloed, gewoon bestaan.

Dat is een misdaad tegen de menselijkheid. Wat wij nodig hebben, is een nucleair antwoord. Dat is niet onze schuld: de volgende nucleaire actie is te wijten/danken aan het innovatiewonder van de zelfsturende auto. Maar hee, van de fall-out kunnen mensen wekenlang gratis hun auto opladen.