Dutch GP Zandvoort: met auto én helikopter komt u er niet in

De terugkeer van de Formule 1 naar Zandvoort is niet alleen voor de verbouwers van het circuit een hele uitdaging. Eén van de belangrijkste taken is echter om drie dagen achter elkaar 104.000 mensen naar het circuit te krijgen en ook weer weg. Daarom is er een fiks mobiliteitsplan.

Zandvoort

Zandvoort gaf ons deze week niet alleen inzicht in de verbouwing van de baan (meer daarover hier en hier), maar liet ook weten wat de plannen zijn om de toeschouwers naar het circuit te krijgen zonder het halve land in een verkeersinfarct te storten.

Geen auto's

Mocht u van plan zijn om op 1, 2, of 3 mei 2020 met de auto naar Zandvoort of Bloemendaal te reizen, dan kunt u nu vast een teleurstelling gaan verwerken: DAT KAN NIET. Die grote letters hebben we even toegevoegd op verzoek van Circuit Zandvoort, omdat het gewoon onmogelijk wordt om met de auto in de buurt van het circuit te komen.

Op alle wegen naar Zandvoort komen road blocks met checkpoints om te voorkomen dat u het gebied inrijdt. De verkeersregelaars ter plekke zullen uiteraard wel ambulances, brandweerwagens en politie-Audi's/-Mercedessen doorlaten. Daarnaast mogen bewoners van Zandvoort met een doorlaatbewijs ook naar hun huis rijden. Maar de gewone kaartkoper mag er niet langs. 

U kunt parkeren op een van de aangewezen parkeerplaatsen in de omgeving van Zandvoort, daarvandaan rijden bussen u naar het circuit.

Wel fietsen

Hoewel u zou denken dat Zandvoort het gelukkigst wordt als iedereen op de fiets komt, is niets minder waar. De organisatie van de Dutch GP moet er echter niet aan denken dat u allemaal op de fiets springt. Ze hebben plek voor 40.000 fietsen, en daarna is het op. 

Mocht u denken dat u de tweewieler even aan een lantaarnpaal voor de ingang kwijt kunt, dan is dat ook mis. De fietsenstallingen zijn allemaal op 1,5 kilometer van de ingang gelegen. Dat is feitelijk zo ver weg dat zelfs de Zandvoorters wordt afgeraden om met de fiets te komen: "Zij kunnen beter lopend komen."

Ook treinen en overnachtingen

De geüpgradede treinlijn van Haarlem naar Zandvoort moet een sleutelpunt zijn in de aan- en afvoer van de duizenden mensen die op het spektakel afkomen. Dat is hier allemaal al besproken.

De Dutch GP rekent verder op 10 à 15 duizend overnachters. Die slapen allemaal in de buurt van de baan en hoeven daarom niet met OV, auto, fiets en dergelijke te komen.

Geen choppers en schepen

Als u even met de helikopter naar Zandvoort wilde komen, heeft u ook een pijnlijke verrassing te verwerken: dat gaat niet gebeuren. Uiteraard vliegen er wel wat helikopters, bijvoorbeeld voor de camera's en staan er traumahelikopters klaar. Maar er komt geen luchtbrug per helikopter. Er passen maximaal zes passagiers in een normale helikopter, dat zet geen zoden aan de dijk. Daarnaast is het enorm inefficient qua vervuiling. 

Ongetwijfeld komt ene WimLex uit Den Haag wel met zijn tjopper. Sommige dieren zijn immers gelijker dan andere.

Het meest teleurstellend in de mobiliteitsplaning is dat er geen schepen voor de kust komen die grote groepen mensen aan en afvoeren. Nu is de Noordzee ook niet echt een ideale plek om van een boot af te stappen, maar het was wel een mooi gezicht geweest als er twee of meer cruiseschepen als tijdelijke hotels voor de kust hadden gelegen.