Piastri behaalt zwaarbevochten overwinning in Baku, grote crash in de slotfase

Oscar Piastri heeft een zwaarbevochten overwinning gehaald in Baku. Charles Leclerc komt tweede, met George Russell op de derde plek. In de laatste fase schakelde een grote crash nog twee podiumkandidaten uit.

Oscar Piastri

De strijd om de winst was de hele race lang ontzettend spannend. Oscar Piastri en Charles Leclerc duelleerden ronde na ronde voor de leiding. Leclerc had de eerste fase stevig in handen, maar Piastri gaf zich niet zomaar gewonnen. Halverwege greep Piastri de leiding en verdedigde zijn plek met hand en tand. Sergio Perez zat daar vlak achter, al werd hij nooit echt gevaarlijk genoeg voor de andere twee.

Tot aan de slotfase dan. Piastri wist zich eindelijk los te weken van Leclerc en Perez zette plotseling de aanval op Leclerc in. De Ferrari-coureur werd ineens in de verdediging gedrongen en moest Perez achter zich houden. Maar door deze strijd kon Carlos Sainz makkelijker aansluiten. In een gewaagde actie zette Sainz zijn auto voor die van Perez en ging het duel tussen hen verder. Het eindigde in tranen voor hen: door een nog onduidelijke oorzaak schoof Sainz dwars en eindigden de beide mannen in de muur.

Dat was vooral ook goed nieuws voor titelrivalen Max Verstappen en Lando Norris. Tot op dat punt was het geen geweldige dag voor hen. Verstappen kon nooit echt goed wegkomen bij zijn startpositie van P6. Norris was door pech in de kwalificatie veroordeeld tot een inhaalrace. Ere wie ere toekomt: hij reed een geweldige race en haalde uiteindelijk zelfs Verstappen nog in. Door de crash voor hen zijn Norris en Verstappen op plek vier en vijf uitgekomen.

Verderop in het veld liet Alex Albon een fenomenaal staaltje racen zien. De Williams-coureur volgde een gewaagde strategie met de banden en kwam daardoor voor Verstappen en George Russell terecht. Ze kwamen met geen mogelijkheid aan hem voorbij, en zelfs na een pitstop behaalde Albon prima punten voor het team. Rookies Franco Colapinto en Oliver Bearman lieten zich ook van hun beste kanten zien, wat hen allebei ook nog punten opleverde.

Volledige uitslag Grand Prix van Azerbeidzjan

Positie Coureur Team Punten
1 Oscar Piastri McLaren 25
2 Charles Leclerc Ferrari 18
3 George Russell Mercedes 15
4 Lando Norris McLaren 13
5 Max Verstappen Red Bull 10
6 Fernando Alonso Aston Martin 8
7 Alex Albon Williams 6
8 Franco Colapinto Williams 4
9 Lewis Hamilton Mercedes 2
10 Oliver Bearman Haas 1
11 Nico Hulkenberg Haas 0
12 Pierre Gasly Alpine 0
13 Daniel Ricciardo RB 0
14 Zhou Guanyu Sauber 0
15 Esteban Ocon Alpine 0
16 Valtteri Bottas Sauber 0
17 Carlos Sainz Ferrari Uitgevallen
18 Sergio Perez Red Bull Uitgevallen
19 Lance Stroll Aston Martin Uitgevallen
20 Yuki Tsunoda RB Uitgevallen