7 auto’s die ons gewoon niet gegund worden

De Beijing autoshow staat barstensvol gloednieuwe modellen, alleen zijn ze niet voor ons. De meeste primeurs zijn namelijk 'made for China'. Dat geldt niet alleen voor de binnenlandse ctrl+c-ctrl+v-producten, maar ook voor de bekende merken.

De Chinezen zijn dol op verlengde auto's. Waar de meeste Europeanen alleen op hun eigen achterbank te vinden zijn tijdens een "zakenlunch" met secretaresse, is ruimte achterin een statussymbool bij onze Chinese vrienden. Je zou bijna denken dat ze wat te compenseren hebben. Fabrikanten malen alleen om verkoopcijfers en dus zetten ze een reeks aan verlengde modellen met een only-for-China-sticker op de trein boot naar het oosten. 

Op de autoshow in Beijing zien we onder andere de nieuwe Jaguar XFL en de Mercedes E-Klasse L die allebei een groeispurt van 14 centimeter hebben doorgemaakt en een nieuwe Audi A4 L die 9 centimeter extra heeft gekregen.

Het geforceerd oprekken van bestaande modellen blijft niet eens beperkt tot sedans, want BMW presenteert de X1 Li. Jawel, een SUV die vooral langer (8 cm), maar ook hoger (4 cm) en breder (2 cm) is geworden. Ideaal voor de claustrofobische Chinees met statusdrang.

Citroën richt zich met hun luxemerk DS vrijwel geheel op de Chinese markt en dat betekent dat de meeste modellen nooit door de Nederlandse polders zullen rijden. Zoals de nieuwe DS 4S, die in Beijing is gepresenteerd als een luxe hatchback in de kleur van het favoriete boekje van de plaatselijke bevolking. De luxe is in het interieur vertaald in een zee van leer, iets wat we in Europa ook graag zouden zien in Citroëns DS'en.

Het echte Citroën is zelf ook actief in China en toont daar de C6. Ja, dat is dezelfde naam die eerder is gebruikt voor het vlaggenschip van het merk. En nee, dat betekent niet een terugkeer van deze gigant. De naam is nu gedoneerd aan een China-only sedan die eigenlijk niet meer is dan een Dongfeng Fengshen A9 (wie kent hem niet) met nieuwe logo's en een iets beter interieur. Het zal je dan ook niets verbazen dat Citroën en Dongfeng dikke buddy's zijn. We zijn blij dat deze vierwieler in China blijft, want in onze ogen is dit een dikke degradatie van de C6-naam.

We zeiden het al: Mazda weigert deze fijn ogende SUV Coupe wereldwijd uit te brengen. Wij moeten het doen met CX-3 en CX-5, maar de sportiever ogende CX-4 blijft in Azië. Een opvallende beslissing, want crossovers zijn momenteel hot in Europa en de eerder getoonde Koeru Concept werd bijzonder positief ontvangen. Mazda heeft al deze positieve signalen echter als een Oekraïne-referendum naast zich neergelegd en gooit de auto alleen in China in showroom. Gemiste kans.