Williams wil Colapinto een plekje geven in 2025, gaat praten met Audi

Franco Colapinto heeft een ijzersterke indruk gemaakt, maar zal volgend jaar niet voor Williams rijden. Daarom wil teambaas James Vowles hem onderbrengen bij Audi.

Franco Colapinto van Williams

Williams zette na de Grand Prix van Nederland vorige maand Logan Sargeant uit het team. De Amerikaan reed te veel schade en haalde te weinig punten. In plaats daarvan werd Academy Junior Franco Colapinto gepromoveerd. De Argentijn heeft zich sindsdien van zijn beste kant laten zien. In Monza hield hij de auto heel en ging hij als twaalfde over de finish. In het veel uitdagendere Baku scoorde hij zelfs vier punten: meer dan Sargeant in anderhalf jaar Formule 1 had behaald.

En dat plaatst Williams in een beetje een ongemakkelijke positie. Het idee was namelijk dat Colapinto een beetje ervaring op zou kunnen doen en dan op termijn misschien eens een vast zitje kunnen krijgen. Maar Colapinto heeft bewezen die extra tijd niet echt nodig te hebben. Maar Williams heeft de coureurs voor volgend jaar al vastliggen. Carlos Sainz komt dan namelijk naar het team om samen met Alex Albon te rijden. Geen plek voor Colapinto dus.

En daarom wil teambaas James Vowles dat Colapinto een kans krijgt bij Sauber/Audi, het laatste team met een open zitje voor 2025. Nico Hulkenberg is op dit moment bevestigd voor een van de twee auto’s, maar de andere staat nog open. Er gaat genoeg speculatie rond qua kandidaten voor dat zitje, van veteraan Valtteri Bottas tot rookie Gabriel Bortoleto. Maar als het aan Vowles ligt dan komt Colapinto in aanmerking voor die auto.

“In twee races heeft hij de wereld laten zien dat hij het verdient om in de Formule 1 te zitten”, vertelt de teambaas aan Motorsport.com. “Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat je goede coureurs moet laten racen. Dus we gaan zien wat we met Audi kunnen regelen in dat opzicht. We gaan zien wat dat wordt. Maar ik ben ontzettend trots op Franco, bijna als een vader. Ik wil dat hij succesvol wordt. De beste manier om ervoor te zorgen dat hij bij Williams blijft presteren, is garanderen dat hij aan zijn carrière kan blijven bouwen. Zo simpel is het.”

Colapinto krijgt in ieder geval genoeg concurrentie voor dat zitje. Bottas is goed bekend binnen het team aangezien hij daar al drie jaar rijdt. Bortoleto zit pas in zijn eerste seizoen in de Formule 2, maar gaat momenteel aan de leiding in het kampioenschap. Er worden ook genoeg andere namen genoemd, van Guanyu Zhou en Daniel Ricciardo tot Mick Schumacher en Liam Lawson. Eerder maakten wij al een overzicht van alle verschillende kandidaten voor het zitje bij Audi.

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press