F1 in vogelvlucht: Nieuwe kleuren en meer DRS in Singapore (UPDATES)

In aanloop naar de Grand Prix van Singapore zijn er genoeg kleine nieuwtjes die niet uitgebreid genoeg zijn voor een eigen artikel maar die wel goed zijn om mee te nemen. In dit overzicht houden we bij wat er allemaal aan nieuws langskomt vanuit de F1.

Het circuit van Singapore waar F1 de race houdt

McLaren komt ook met nieuwe livery

McLaren wil overduidelijk niet achterblijven bij de rest, en heeft net als RB en Mercedes (zie hieronder) ook een nieuwe livery ontworpen. De livery is volgens McLaren geïnspireerd door de MP4/4, de auto waarmee Ayrton Senna en Alain Prost in 1988 reden. Dat jaar won McLaren bijna elke race vanaf pole position. Alleen in de Grand Prix van Groot-Brittannië behaalde de MP4/4 geen pole position, en de Grand Prix van Italië werd gewonnen door Ferrari. Verder won McLaren elke race in 1988.

RB krijgt wél speciale livery, in tegenstelling tot Red Bull

Red Bull heeft plannen voor een speciale livery geschrapt, maar die zorgen lijken niet te spelen bij zusterteam RB. Het team van Yuki Tsunoda en Daniel Ricciardo verschijnt in Singapore namelijk met een gloednieuwe auto volledig gehuld in spijkerstof en leer en zelfs een rits. Niet echt natuurlijk, het is maar verf, maar de beeltenis is duidelijk. Waarom spijkerstof en leer? Omdat kledingmerk Hugo Boss sponsor is van het team en die heeft de livery ontworpen.

De denim livery van RB. (Bron: Red Bull Content Pool)

Speciale livery van Mercedes

Mercedes rijdt in Singapore met een speciale livery. Titelsponsor Petronas bestaat namelijk vijftig jaar, en om dat te vieren heeft Mercedes een speciale livery met groen-blauwe kleuren.

Extra DRS-zone in Singapore

Om inhalen makkelijker te maken heeft de FIA een nieuwe DRS-zone toegevoegd aan het circuit van Singapore. Het is de vierde DRS-zone op het circuit. De nieuwe zone zal plaatsvinden tussen bocht 14 en bocht 16 (zie kaart hieronder).

De FIA wou vorig jaar ook al een extra DRS-zone toevoegen op dit stuk. Eerder zat er altijd een extra chicane in deze sector, maar door bouwwerkzaamheden moest die eruit gehaald worden en veranderde het stuk in een rechte lijn met een flauwe bocht in bocht 15. Vanwege bocht 15 durfde de FIA het vorig jaar niet aan om hier een DRS-sector toe te voegen, maar nu wagen ze het er toch op.

Het circuit van Singapore. (Bron: Formula 1)

Nieuwe helmen voor Zhou en Albon

Alex Albon en Zhou Guanyu hebben in Singapore allebei een speciale helm. De helm van Zhou heeft een afbeelding van het Singaporese resort de Marina Bay Sands, bekend van de drie grote wolkenkrabbers. De rest van de helm is vormgegeven op basis van Zhou's kat Sweetcorn. De kat heeft ook zijn eigen sticker op de helm gekregen.

Albon heeft voor zijn helm samengewerkt met de Thaise kunstenaar Gonkan. De helm toont een afbeelding van Hai Leng Ong, een gouden draak uit een lokale legende in Thailand. De draak vliegt door verschillende portalen, een centraal onderdeel in de kunstwerken van Gonkan. Het figuurtje aan de andere kant van de helm komt ook vaker voor in de werken van Gonkan.

FIA richt nieuwe afdeling op

De FIA heeft een nieuwe afdeling toegevoegd aan de organisatie. Het "Officials Department" zal zich bezig houden met de werving en aansturing van alle mensen die een formele rol spelen tijdens de races. Denk bijvoorbeeld aan de stewards die bepalen of een coureur wel of geen straf moet krijgen voor een overtreding, of de marshalls die helpen met het opruimen van brokstukken als een auto is gecrasht.

Volgens een schatting van de FIA zijn er 302.000 mensen die in deze categorie vallen, verspreid over de volledige racewereld. Deze nieuwe afdeling moet ervoor zorgen dat er ook genoeg nieuw talent binnenkomt om deze belangrijke rollen te blijven vervullen.

Testdagen volgend jaar ook in Bahrein

De testdagen voorafgaand aan het seizoen zijn komend jaar ook weer in Bahrein. Jarenlang werd het circuit van Barcelona gebruikt voor de testdagen, maar sinds enkele jaren vinden deze tests plaats in Bahrein. Dat was handig, aangezien Bahrein ook al lange tijd de openingsrace van het jaar is. Alles was dus al aanwezig voor de eerste race. Maar komend jaar is de openingsrace in Australië, dus vroeg men zich af waar de testdagen dit keer plaats zouden vinden. De Formule 1 bevestigde deze week dat Bahrein weer het toneel zal zijn voor de onofficiële opening van het seizoen. De testdagen vinden plaats op 26, 27 en 28 februari.

Formule 1
  • NL Beeld / Pro Shots