Hamilton kritisch op FIA: 'Zat een racistisch element in'

Max Verstappen is niet de enige die niet blij is met de aanpak van de FIA: ook Lewis Hamilton heeft problemen met de aankondiging van Ben Sulayem. 

Lewis Hamilton

Eerder deze week riep FIA-president Mohammed Ben Sulayem de F1-coureurs en de regie van de Formule 1 op om ervoor te zorgen dat er minder gevloekt en gescholden zou worden in de uitzendingen. Scheldwoorden worden uiteraard gecensureerd, maar toch wil de FIA-topman dat het wat minder wordt. “We moeten onderscheid maken tussen onze sport en rapmuziek. We zijn geen rappers. Hoe vaak zeggen zij het F-woord per minuut? Zo zijn wij niet! Zo zijn zij, en wij zijn anders,” zo stelde Ben Sulayem.

Het kon meteen op de nodige kritiek vanuit de coureurs rekenen. Max Verstappen vond het overdreven. Lando Norris stelde dat de Formule 1 zijn ruwe randje kwijt zou raken als er niet gevloekt mag worden. Yuki Tsunoda noemde het een natuurlijke reactie en vroeg zich af of de FIA nooit vloekt.

Ook Lewis Hamilton kon zich bepaald niet vinden in de analyse van Ben Sulayem, al had hij niet eens zozeer problemen met het verzoek op zich. “Je vergeet nog wel eens dat er kinderen luisteren, dus in dat opzicht ben ik het er wel mee eens. Maar die verwijzing naar rappers is erg stereotiep. Als je er over nadenkt, dan zijn de meeste rappers zwart. Dat was de verkeerde woordkeuze. Er zit daar wel een racistisch element in.”

Het hele punt van het taalgebruik heeft veel stof doen opwaaien. Veel fans en commentatoren hebben Ben Sulayem bekritiseerd voor de keuze. Coureurs en ex-coureurs gaven aan dat je niet echt over je woordkeuze nadenkt als je met een gangetje van 300 op een muur afdondert. Desondanks houdt de FIA wel vast aan de keuze om strenger te letten op het taalgebruik. Zo kreeg Verstappen eerder op de dag al een straf voor zijn woordkeuze in de persconferentie van donderdag.