Wat voor taakstraf Verstappen precies krijgt, is nog niet bekend. De FIA past die straffen altijd aan op de coureur en de situatie, maar ook op wat voor mogelijkheden er op dat moment zijn. Maar er zijn wel een paar voorbeelden uit het verleden waar we naar kunnen kijken om vast te stellen wat Verstappen misschien moet doen.
Max Verstappen, 2018
Het is niet de eerste keer dat Verstappen een taakstraf krijgt van de FIA. In 2018, tijdens de Grand Prix van Brazilië, ging Verstappen aan de leiding. In de slotfase haalde hij Esteban Ocon in om de Fransman op een ronde te zetten, maar Ocon vond dat het te langzaam ging. Je mag als achterliggende coureur jezelf dan “un-lappen”, en dat was precies wat Ocon probeerde te doen. Daarbij maakte hij zo’n gewaagde manoeuvre dat de twee elkaar raakten en Verstappen uitviel. Na afloop liep een woedende Verstappen op Ocon af in de pitbox en gaf hem een stevige duw.
Dat was volgens de FIA onacceptabel. Verstappen moest voor straf de stewards schaduwen op twee verschillende momenten. De eerste van die twee momenten was tijdens een Formule E-race in Marrakesh, waar Verstappen mee moest kijken hoe de stewards die race aanpakten. Het tweede moment was een training in Geneva voor nieuwe stewards. Daar moest Verstappen helpen met hypothetische scenario’s en verschillende case studies voor de nieuwe stewards.
Sebastian Vettel, 2017
Een jaar eerder zat Sebastian Vettel in de problemen. Tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan was Vettel tijdens de Safety Car tegen Lewis Hamilton opgebotst. Vettel was woedend, want hij dacht dat Hamilton expres op de rem had getrapt. Dat bleek helemaal niet zo te zijn, maar dat wist Vettel op dat moment niet, en dus wou hij wraak nemen. Hij reed naar voren - nog steeds tijdens de Safety Car - en slingerde zijn auto opzij om aan Hamilton duidelijk te maken dat het echt niet kon wat hij deed.
De FIA riep Vettel op het matje, en na te zien dat Hamilton niets fout had gedaan, toonde Vettel berouw. In dit geval was het niet eens nodig dat de FIA hem een taakstraf gaf, want Vettel koos er zelf voor. Op verschillende momenten in de loop van het seizoen woonde Vettel trainingen bij in de lagere raceklassen, waarbij de jonge coureurs werd uitgelegd hoe zij met gevaarlijke situaties om moesten gaan. Ironisch genoeg moest Vettel dus aan jongere coureurs uitleggen dat je niet tijdens een Safety Car tegen je rivaal op moet botsen.
Michael Schumacher, 1998
De seizoensfinale van 1997 was een van de meest controversiële races in de afgelopen dertig jaar. Michael Schumacher en Jacques Villeneuve gingen nek aan nek in het kampioenschap en hadden allebei een goed resultaat in de laatste race nodig. Maar Schumacher besloot niets aan het toeval over te laten: in ronde 48 probeerde Villeneuve Schumacher in te halen, waarop de Duitser opzettelijk tegen zijn rivaal botste. Het had het tegenovergestelde effect van waar Schumacher op hoopte. Villeneuve kon namelijk doorrijden en won de titel, terwijl Schumacher met schade uitviel.
Voor zijn actie kreeg Schumacher zeven dagen aan taakstraf en werd hij gediskwalificeerd uit het hele kampioenschap. Zijn taakstraf draaide om verkeersveiligheid. De FIA draaide dat jaar een campagne om de veiligheid op de wegen te verbeteren, en Schumacher moest een serie filmpjes daarvoor opnemen.