F1 neemt afscheid van Ricciardo: 'Bedankt voor alle shoeys!'

Het vertrek van Daniel Ricciardo komt hard aan bij de Formule 1. Coureurs en teams brengen allemaal hun eerbetoon aan de goedlachse Australiër.

Daniel Ricciardo en Max Verstappen

Nu Daniel Ricciardo ontslagen is bij RB, betekent het vrijwel zeker dat zijn carrière in de Formule 1 ten einde is. De Australiër leek twee jaar geleden ook al de Formule 1 permanent te verlaten, maar kreeg toen toch nog een reddingsboei vanuit Red Bull. Een derde kans lijkt er nu niet meer te komen.

En daarom neemt de Formule 1 grootschalig afscheid van een van de meest populaire gezichten in de paddock. Max Verstappen, die jarenlang de teamgenoot van Ricciardo was, schrijft op Instagram: “Hou je hoofd opgeheven! Ik weet zeker dat er nog mooie avonturen aankomen.”

“Namens de hele Red Bull-familie: bedankt Daniel!” schrijft Red Bull Racing. “Bedankt voor de zeven overwinningen, de shoeys, de lach en alle onvergetelijke momenten die een blijfende indruk hebben gemaakt op ons team.”

Teambaas Christian Horner sluit zich daarbij aan. “Vanaf het eerste moment dat jij bij Red Bull kwam, was het duidelijk dat jij meer was dan alleen een coureur. Je constante enthousiasme, je gevoel voor humor en je houding zullen door blijven leven bij het team in Milton Keynes en in de Formule 1 als geheel. Bedankt voor de overwinningen, het lachen, het zingen, en ik wou dat ik kon zeggen: de shoeys. Je blijft altijd een speciaal onderdeel van de Red Bull Familie. Je statistieken zijn niet de enige maatstaf van wie je bent en wat je hebt bereikt. Dankjewel!”

Ricciardo werd beroemd om zijn 'shoey', waarbij hij op het podium champagne dronk uit zijn schoen. Teambaas Christian Horner moest daar in Maleisië in 2016 ook aan geloven. (Bron: Red Bull Content Pool)

Alpine en McLaren

Red Bull was uiteraard niet het enige team waar Ricciardo voor heeft gereden. In 2021 behaalde hij voor McLaren een overwinning in Monza. “Bedankt voor de herinneringen, Daniel!” reageert het team. “Je bent voor altijd onderdeel van de geschiedenis van McLaren. We zullen Monza nooit vergeten.”

En ook voor Renault - tegenwoordig Alpine - speelde Ricciardo een rol van belang. Zijn twee podiums in 2020 waren de eerste podiums die Renault behaalde sinds 2011. “Je blijft voor altijd onderdeel van onze teamgeschiedenis”, zegt Alpine. “Bedankt voor alle goede tijden Daniel, we zullen je missen.”

Esteban Ocon, die dat jaar teamgenoot was van Ricciardo, voegt daar aan toe: “Geffeliciteerd met alles wat je bereikt heb. Ik heb veel van je geleerd in onze tijd samen. Ik wens je het beste in je volgende avontuur!”

Ricciardo won de Grand Prix van Italië voor McLaren in 2021. (Bron: NL Beeld/Action Press)

Respect van de concurrentie

“Geweldige carrière Daniel!” reageert Pierre Gasly, die een goede vriendschap had met de Australiër. “Je hebt enorm veel om trots op te zijn. Ik zal nooit dat moment vergeten dat je op een paard de paddock in kwam rijden. Je bent uniek, en ik heb altijd genoten van je late dive bombs. We zullen je missen in de paddock.”

“Het was een eer om het al die jaren tegen je op te nemen”, schrijft Lewis Hamilton. “Ik zal nooit de duels vergeten, of al het lachen, of het drinken uit jouw schoen. Het was smerig, maar ik ben blij dat ik het samen met jou mocht beleven. Je bent altijd jezelf gebleven, wat in deze sport niet makkelijk is. Je bent alles met een lach aangegaan en daar heb ik enorm veel respect voor. Je hebt nog veel moois in het verschiet en ik kan niet wachten om te zien wat je hierna gaat doen.”

George Russel reageert met: “Formule 1 zal niet hetzelfde zijn zonder jou. Ik wens je het beste in je volgende avontuur.” En ook het team van Mercedes is aangedaan. “Je bent in al die jaren een geweldige tegenstander geweest. Bedankt voor de vele mooie duels en de aanstekelijke energie die je meebracht naar deze sport.”

Ricciardo en Hamilton doen samen de beruchte 'shoey' op het podium in Imola, 2020. (Bron: NL Beeld/Action Press)