Ben Sulayem: 'Britse media waren genadeloos voor mij'

FIA-voorzitter Mohammed Ben Sulayem kan zich wel vinden in de kritiek van het kamp-Verstappen op de Britse media. Hij ziet zichzelf ook als slachtoffer.

Mohammed Ben Sulayem, de voorzitter van de FIA

In een bizar interview heeft FIA-voorzitter Mohammed Ben Sulayem hard uitgehaald naar de media, en dan specifiek de Britse media. Kort geleden gaf topontwerper Adrian Newey in de High Performance Podcast aan dat hij vond dat Max Verstappen en Sebastian Vettel oneerlijk behandeld werden door de Britse media. Verstappen en Red Bull hadden daar zelf in 2022 ook het nodige over te zeggen, toen ze Sky Sports een tijdje boycotten vanwege hun steun voor Lewis Hamilton na Abu Dhabi 2021.

Terechte kritiek, zo vindt Ben Sulayem. Ook al staan hij en Max Verstappen momenteel niet op de beste voet, toch wil hij even steun uitspreken voor de Nederlander. Soort van. Want al snel gaat het niet meer over Verstappen.

“Ik respecteer Max, want ik ben zelf ook een coureur”, begint Ben Sulayem tegen Motorsport.com. “Ik heb veel respect voor winnaars en kampioenen. Maar laten we het ook even over mij hebben! Als je ziet wat de Britse media allemaal tegen mij heeft gedaan… ze hebben me ronduit veroordeeld! Ook al hebben ze me nooit ergens echt van beschuldigd, toch bleven ze maar doorgaan.”

'Het doet me niets'

“Maar het doet me niets”, vervolgt Ben Sulayem, schijnbaar onbekend met het woord ‘ironie’. “Want waar gaat het ze nou eigenlijk om? Zij willen gewoon meer aandacht. Maar ze hebben geen macht over mij of over de FIA. Zij hebben geen stem in dit alles. Wij zijn een onafhankelijke, democratische organisatie. De leden hebben mij verkozen. De macht ligt bij de vergadering, niet bij de media.”

“En kunnen we deze onzin alsjeblieft stoppen en verder gaan met wat belangrijk is voor de sport? Kunnen jullie dat? Het leven gaat verder. Weet je wat de media hebben gedaan? Ze hebben mij sterker gemaakt. Ik ben nu voorzichtiger, wijzer. En ik heb meer steun. Als de media dat niet fijn vinden, dan is dat hun probleem. Maar ik leg aan niemand verantwoordelijkheid af. Ik neem geen wraak. Waarom? Omdat ik mijn tijd beter kan besteden.”

Ben Sulayem ligt de afgelopen tijd meer en meer onder vuur. De termijn van de Emirati loopt nog tot eind 2025. Ben Sulayem heeft zelf aangegeven voor herverkiezing te gaan, maar het is nog de vraag of de leden hem ook een tweede termijn gunnen.