Eindelijk! Europa slaat hard terug tegen Chinese auto's

Europa is het eindelijk eens geworden over de aanpak van Chinese elektrische auto's. De komende jaren gaan de modellen uit China een flinke klap krijgen.

Een elektrische auto. Europa is bang dat de Chinese modellen de markt te veel gaan veroveren

De Europese Unie heeft vandaag besloten parmanent hogere importtarieven op elektrische auto’s te gaan heffen. Lange tijd konden de lidstaten het niet eens worden over de maatregel, maar nu is er toch genoeg steun. Tien landen stemden voor, vijf stemden tegen, twaalf waren afwezig. Het doel is om de auto-industrie in Europa zo in leven te houden.

De nieuwe tarieven kunnen oplopen tot 45 procent in de komende vijf jaar. Het normale tarief is slechts tien procent.

De Europese auto-industrie verkeert momenteel op het randje van een ramp door toedoen van China. In Europa is de elektrische markt lange tijd met enige voorzichtigheid behandeld. In China is er echter flink ingezet op subsidie voor de elektrische auto’s. Het resultaat is dat Chinese EV’s nu spotgoedkoop zijn - en van prima kwaliteit - terwijl de Europese rivalen veel duurder zijn.

Of de hoge importtarieven de gouden oplossing zijn, is nog maar de vraag. Verschillende Europese merken vrezen dat er nu vanuit China een heftigere reactie gaat komen. Volkswagen en Audi zijn bijvoorbeeld heel erg afhankelijk van China als afzetmarkt. Daarom stemde Duitsland ook tegen de tarieven. Beijing heeft al gedreigd met importheffingen op bijvoorbeeld zuivel, varkensvlees of wijn. Dat zou landen als Spanje en Frankrijk bijvoorbeeld harder kunnen treffen.