Mensen die buiten de lijntjes kleuren zijn weliswaar uniek, maar niet altijd even leuk. Sterker nog: soms zijn ze zelfs heel irritant. Die vlieger gaat gelukkig niet op voor Christian von Koenigsegg, want naast een vriendelijke persoonlijkheid bezit de innovatieve Zweed de prettige eigenschap dat bijna alles wat hij doet, leuk is. Of in ieder geval goed doordacht.
De kale voorman van het Koenigsegg-imperium denkt voornamelijk vanuit een less is more-ideologie, en schrapte zo de complete versnellingsbak in de 1.600 pk sterke Regera. Maar de minimalistische kruistocht dendert voort! De nokkenas is het volgende traditiecomponent dat wordt bedreigd door de grote rode viltstift van Christian, getuige het Freevalve Concept.
Ok, die laatste twee q's hebben we er misschien zelf bij verzonnen, maar dit is de naam van de nieuwste Freevalve-technologiedrager. Aangezien het aantal Koenigseggs op aarde alsook het reisbudget van de Zweden beperkt is, is er gekozen om op Auto China in Beijing een Qoros met Freevalve neer te zetten. Niet zo sexy als zo'n peperdure Koenigsegg, maar het heeft een reden: Koenigsegg is een partnerschap aangegaan met het Chinese merk dat al had moeten doorbreken in Europa, maar dat kennelijk onderweg een paar moeilijkheden tegenkwam en dus even op zich laat wachten.
In het Qamfree (get it?) Concept zit een model van de motor zonder nokkenassen. Niet dat je daar op een beurs met een statische presentatie ook maar iets aan hebt, behalve dan dat je product even grootscheeps onder de aandacht wordt gebracht. Met hetzelfde doel lanceerde Freevalve vorig jaar nog onderstaande video:
Om het voordeel van Freevalve ten opzichte van een motor met nokkenassen te illustreren gebruiken de makers een treffende beeldspraak: stel je voor dat je piano speelt met een bezemsteel die dwars over je handen zit getaped. Da's niet flexibel, en je muziek wordt er niet heel mooi van.
Bij Freevalve wordt de nokkenas vervangen door Pneumatisch-Hydraulisch-Electrische-Actuatoren, of kortweg PHEA. Op deze manier zijn de klepveren van een cilinderbank niet meer allemaal indirect met elkaar verbonden, en is het in- en uitlaat-traject van elke cilinder individueel te regelen. Dit bespaart in de theorie gewicht en massa , en moet een alternatief bieden voor systemen als VTEC of VANOS, die de timing van traditionele nokkenassen aanpassen.
Toen we Koenigsegg in maart in Genève spraken, gaven ze aan dat dit niet een technologie is die ze voor zichzelf willen houden. Ten eerste is het niet in de basis een project dat binnen Koenigsegg is geïnitieerd. De bedenkers van Freevalve komen weliswaar uit de Koenigsegg-stal, en het kantoor zit in hetzelfde pand, maar het is een los bedrijf waar ook nog andere partijen aan deelnemen. Idealiter wordt de uitontwikkelde technologie onder licentie verspreid onder mainstream autofabrikanten.
Toen we ze er in Genève naar vroegen, vertelde Koenigsegg te hopen de techniek binnen 3 jaar uitontwikkeld te hebben, in 2019 dus. Tel daar nog wat tijd bij op voor toepassing in een productie-auto, en we gaan we van uit dat we de eerste motoren met Freevalve-techniek idealiter op zijn vroegst in de vroege jaren '20 gaan zien, maar we hebben natuurlijk geen garanties dat de techniek het ook daadwerkelijk gaat redden. Laten we hopen dat het komende decennium net zo roaring wordt als de jaren '20 van de vorige eeuw. Minus de drooglegging dan, want dat zou slecht nieuws zijn voor Koenigseggs bio-ethanolmodellen.