Elektrische occasions duizenden euro's goedkoper dan vorig jaar

Tweedehands elektrische auto's zijn een flink stuk goedkoper geworden het afgelopen jaar. Andere aandrijflijnen hebben niet zoveel geluk. 

Een elektrische Tesla Model 3

Wie op zoek is naar een tweedehands elektrische auto, is dit jaar een stuk voordeliger uit dan vorig jaar. Uit onderzoek van Autoscout24 is namelijk gebleken dat een elektrische occasion dit jaar duizenden euro’s goedkoper is dan vorig jaar. Om precies te zijn is een tweedehands elektrische auto op dit moment €5.765 goedkoper dan vorig jaar rond dezelfde tijd.

Voor andere aandrijflijnen geldt dat absoluut niet. Een tweedehands hybride auto is zelfs €1.024 duurder dan vorig jaar. Benzineauto’s hebben vrijwel geen verandering doorgemaakt.

Als we naar het totaalbedrag kijken, dan zijn elektrische auto’s echter wel heel erg veel duurder dan hun broertjes met een hybride- of benzinemotor. Een elektrische occasion kost gemiddeld €32.000 bij het platform. Een benzineauto is slechts €18.500.

De gemiddelde prijs van alle tweedehands auto’s op het platform lag afgelopen maand op €23.000. Dat is ruim duizend euro goedkoper dan deze tijd vorig jaar. 2023 was wat dat betreft een erg duur jaar voor tweedehands auto’s. De gemiddelde prijs ligt al heel dit jaar duidelijk lager dan in 2023.

Als het op specifieke modellen aankomt, dan doet Tesla het het beste bij de elektrische auto’s. Vier modellen van het merk staan in de top tien van best verkopende elektrische occasions, met de Model 3 op de eerste plek. De Toyota Prius voert de lijst aan bij de hybride auto’s, en de Volkswagen Golf en Polo vechten om de winst bij de benzineauto’s.